Glas Slavonije

RAT S TRI POBJEDNIKA: Interesi su različiti, puno je igrača...

- (D.AZ.)

⬤ Nakon svega, dolazimo do ključnog pitanja ovog rata ili specijalne vojne operacije: Tko zapravo pobjeđuje? Taj dio analize počinjem iskrenim poštovanje­m prema stotinama tisuća žrtava s obje strane tog sukoba.

Prvi pobjednik je nesumnjivo Ukrajina. Bez obzira na to što je izgubila znatan teritorij, ljude i pretrpjela golemu materijaln­u štetu, ta je zemlja nadljudski­m naporima definitivn­o osigurala svoju budućnost, bilo da ona bude teritorija­lno cjelovita, bilo u izvjesnijo­j manjoj formi. Bez obzira na to koliko daleko ide ruski napad, ma koliko daleko dosezali njihovi tenkovi, Ukrajina i ukrajinski narod uvijek će postojati. Točno je da bez Zapada ne bi mogli toliko dugo izdržati, ali je također točno da su žrtve na fronti i dalje isključivo ukrajinske. Da, istina je da su neki od njih prisilno mobilizira­ni, ali sigurno ne svi. Tako je ukrajinski narod u ovom ratu pokazao državotvor­ni kapacitet od kojeg će buduće generacije imati što naučiti.

Rusija je još veći pobjednik u bitci koju vodi s cijelim svijetom. Moskva i Putin su pokazali i dokazali da ni pod najtežim teretom ne savijaju leđa i ostvarili su veliki vojni, ekonomski, a donekle i propagandn­i trijumf. Nakon događaja u Siriji, a posebno nakon ovog u Ukrajini vratili su reputaciju Sovjetskog Saveza, da su sposobni ne samo voditi specijalne ratove sa SAD-OM nego i da ga pobijede. Danas i u Africi i u Latinskoj Americi Rusiju poziva pojedinačn­o svaka država ili mala oružana formacija koja se usudila suprotstav­iti hegemoniji Sjedinjeni­h Država. Dodatno, ekonomske veze s Kinom i Indijom nikada nisu bile na tako visokoj razini, što znači da je Kremlj ne samo uspio zaobići zapadnu blokadu (sankcije) nego i da od nje profitira. Sve to čini Kremlj činjenicom u svjetskoj geopolitic­i koja će imati još višu cijenu kada se pojačaju izvjesni sukobi Washington­a i Pekinga. Dakle, bez obzira na to što je sadašnja Rusija samo sjena slave SSSR-A i carske Rusije, ona je ipak dovoljno tvrd orah, koji zapadnjaci, po svemu sudeći, ne mogu slomiti ni nakon stotina godina neuspješni­h pokušaja.

I naravno, najveći pobjednik u ovom ratu je SAD, koji je uspio jednim udarcem ubiti dvije muhe - zaratiti dvije najveće slavenske i pravoslavn­e zemlje na svijetu. Šteta je s tog aspekta nenadoknad­iva. Kao što Srbija nikada više neće imati utjecaja na Zagreb i Sarajevo, tako ni Rusija neće imati utjecaja na Ukrajinu. To ne samo što je nanijelo štetu bilateraln­im odnosima dviju država nego je i slomilo koncept panslavizm­a u njegovoj teorijskoj najgušćoj točki. Ono što će ostati od Ukrajine (a velik dio će svakako ostati) ili će potpuno ići k crkvenom ujedinjenj­u s Vatikanom (Unijati) ili će, što je još strašnije, pokušati uz pomoć Grčke osporiti prevlast Moskovske patrijarhi­je u pravoslavn­om slavenskom svijetu. SAD je i ekonomski pobjednik, jer je uspio energetski ograničiti Njemačku i, štoviše, kao alternativ­u, gotovo nasilno im prodaje svoj komprimira­ni plin po cijeni mnogo višoj od one koju su plaćali za ruski plin. Dodatno, uspjeli su gurnuti Finsku i Švedsku u NATO na mala vrata, plus potpuno militarizi­rati Poljsku i Litvu kao sljedeći obrambeni prsten. Osim toga, vjerojatno su našli priliku da se u bliskoj budućnosti direktno umiješaju u Moldaviju i Gruziju.

Jedina slabost te njihove potencijal­no blistave pobjede može biti činjenica da, u poker-terminima, igraju sa svim čipovima u jednoj ruci. Kao što se trenutno 10-milijunski Izrael bori da strahom pacificira stotine milijuna Arapa, 300-milijunski SAD želi strahom držati pokornim ostalih sedam milijardi ljudi na svijetu. Reputacija Izraela na međunarodn­oj razini opala je zbog ubijanja 21.000 Palestinac­a, ranjavanja više od 50.000 njih i uništavanj­a velikog dijela Pojasa Gaze. Doktrina o izraelskoj vojsci kao o golemoj sili propada, a ako se to dogodi i s amaričkom snagom i moći, onda to može dugoročno biti opasno za SAD.

Ako Rusija zaista nastavi biti tvrda kao do sada, svaki poraz u svakom zaraćenom selu na periferiji bivšeg SSSR-A doživljava­t će se kao direktan poraz SAD-A, što je samo po sebi katastrofa, jer oni samo strahom i mitom o nepobjediv­osti vladaju svijetom svih ovih godina. Ako nestane postojećeg mita i straha, Washington će pasti u ruke “barbara” puno brže nego što je Rim pao u ruke Vizigota.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia