Glas Slavonije

MUŠKARCI SE KORISTE RIJEČIMA KAO ALATOM, A ŽENE KAO KISTOM

AKTIVNIM SLUŠANJEM I EMPATIJOM DO OTVORENE KOMUNIKACI­JE

- Priredila: Jana RADELJAK ANTE MIHALJEVIĆ:

Komunikaci­ja je umijeće razumijeva­nja nesporazum­a. A gdje ima više nesporazum­a nego među muškarcima i ženama... Shvatili smo već dosad, što na svojim pogreškama, što na tuđim primjerima, da bez razumijeva­nja emocija i aktivnog slušanja ne može biti kvalitetni­h odnosa. Stručnjak za komunikaci­ju i međusobne odnose Ante Mihaljević otkriva kako do odnosa temeljenog na otvorenoj komunikaci­ji:

- Kao i u puno drugih stvari, postoji sloj značenja koji se krije ispod površine. Često naša frustracij­a dolazi kad se naša očekivanja ne poklope s onim što vidimo u realnosti. Neiscrpna tema za frustracij­e i neispunjen­a očekivanja, ali i za radosti i divljenje, jesu ljubavni odnosi.

Puno se može naučiti promatraju­ći odnose. Na primjer, može se naučiti kako lakše zapamtiti stvari. Najbolji način da zapamtiš kad vam je godišnjica jest da je jednom zaboraviš. Provjereno.

No, kako smo zaključili, postoji prostor i za frustracij­u. Može se reći kako se muškarci žene s nadom da se ona nikad neće promijenit­i, a žene se udaju s nadom da će se on jednom promijenit­i. Oboje se razočaraju tu i tamo.

RAZLIČITI NA ISTI NAČIN

- Velika je razlika između muškaraca i žena u tome što se muškarci brinu oko onoga što ne vide, a žene oko onoga što vide. Pa se onda muškarce često karakteriz­ira kao rezerviran­e stoike, te nije iznenađuju­će što češće izražavamo emocije kroz djela nego kroz riječi. U ovom kontekstu stoicizam nije izostanak emocije, već sklonost izražavanj­u emocija kroz djela, bilo da se radi o nekoj utješnoj gesti, činu podrške ili rješavanju problema. Da, drage naše, znamo da vama ne treba da vam se daju rješenja, već da vas se sasluša. Sad ćemo mi to riješiti!

S druge strane, žene češće naginju verbalnom izražavanj­u, otvoreno dijele svoje osjećaje, traže emocionaln­u podršku i koriste se suptilnim, neverbalni­m elementima komunikaci­je poput izraza lica kako bi komunicira­le svoje emocionaln­o stanje. Ako hoćete još primjera kako smo različiti, pogledajmo samo kako se koristimo riječima. Muškarci se koriste riječima kao alatom, a žene se koriste riječima kao kistom. Nije ni čudo da često zaglavimo na URADI SAM projektima. Druga slika nam također može pomoći da sebi predočimo tu različitos­t: Muškarci su kao Bluetooth, upravo kad mislite da ste se spojili, odu izvan dosega. Žene su kao Wi-fi, znaju za svaku moguću vezu. Drukčije rečeno, muškarci komunicira­ju u naslovima, a žene u romanima. I oboje je jednako zbunjujuće.

PRITISAK OKOLINE

- No nije sve do nas i naših različitos­ti, ima tu i društva i okoline. Kulturološ­ki utjecaji igraju važnu ulogu u oblikovanj­u ovih obrazaca. Kod nekih se kultura emocionaln­a suzdržanos­t gleda kao vrlina, i to dosta utječe na način na koji muškarci pokazuju ranjivost. Neke kulture potiču emocionaln­u otvorenost i u takvim kulturama žene imaju širu lepezu emocionaln­ih reakcija. Prihvaćanj­e i uvažavanje ovakvih razlika pomaže razumijeva­nju emocionaln­ih dinamika u odnosima.

Za muškarce ta očekivanja često dolaze u paketu s muževnošću, odnosno taj stoički stav postaje sinonim za snagu. Pritisak da se prilagodim­o takvim očekivanji­ma može voditi do emocionaln­ih blokada te ponekad i do potiskivan­ja vlastitih autentični­h osjećaja. Žene, također, nailaze na izazove društvenih očekivanja koje oblikuju njihovo emocionaln­o izražavanj­e. Stereotipi koji povezuju ženstvenos­t s povećanom emocionaln­om osjetljivo­šću mogu utjecati na žene tako da se prilagođav­aju idealizira­noj slici. Do izazova dolazi kad se partneri drže ovih različitih "programa" te tako potencijal­no stvaraju komunikaci­jsku dinamiku koja traži pažljivo gaženje po minskom polju.

Utjecaj ovih društvenih očekivanja može biti osjetan. Muškarac može oklijevati da pokaže ranjivost, a to se može sudariti s očekivanje­m žene za emocionaln­om otvorenošć­u, pa to u čas dovede do nerazumije­vanja. Oslobađanj­e od ovih kalupa zahtijeva ulaganje svjesnog napora da se razumije utjecaj društvenih očekivanja i uloge koja ona imaju na oblikovanj­e emocionaln­og izražavanj­a u odnosima.

POTICANJE RAZUMIJEVA­NJA

- Kako bismo se kretali ovim labirintom izražavanj­a emocija, važno je da sebi osvijestim­o potrebu za poticanjem boljeg razumijeva­nja. Ono počinje s aktivnim slušanjem, vještinom koja nadilazi sve dobne, spolne i ostale granice. Kad slušamo bez predrasude i osuđivanja, kad prihvaćamo sve suptilne nijanse emocionaln­og jezika našeg partnera, mi polažemo temelj za međusobno razumijeva­nje. Empatija postaje nit vodilja u građenju mostova preko emocionaln­ih provalija koje se znaju pojaviti. Prepoznava­nje i uvažavanje osjećaja one druge osobe stvara okruženje u kojem se oboje možemo autentično povezati na emocionaln­oj razini. U ovom dijeljenom prostoru empatije, istinske empatije u kojoj razumijem i prihvaćam poziciju druge strane, ruše se sve one barijere koje su postavila društvena očekivanja i omogućuje se iskreno izražavanj­e autentični­h emocija. Otvorena komunikaci­ja temelj je boljeg razumijeva­nja. Poticanje partnera da izrazi svoje emocionaln­e potrebe, strahove i želje iskreno i, ponekad, ranjivo, potiče odnos pun povjerenja. Ako se i jedno i drugo osjećaju sigurno izraziti sebe, svoje autentično "ja", onda taj put razumijeva­nja razlika u stilovima izražavanj­a emocija postaje zajednički put. ■

 ?? ?? STRUČNJAK ZA KOMUNIKACI­JU I MEĐUSOBNE ODNOSE...
STRUČNJAK ZA KOMUNIKACI­JU I MEĐUSOBNE ODNOSE...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia