Glas Slavonije

Naselje Šećerna dobiva novu vodovodnu mrežu

Vrijednost ugovorenih radova za tri projekta iznosi 5.066.707,69 eura, 80 posto financira se nepovratni­m sredstvima iz NPOO-A

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Zahuktali su se radovi na rekonstruk­ciji vodovodne mreže u naselju Šećerani u Županji i na izgradnji tlačnog kanalizaci­jskog cjevovoda u Bošnjacima, a novu vodovodnu mrežu tijekom ove godine dobit će i stanovnici još nekih dijelova grada. U listopadu su, podsjećamo, direktor županjskog Komunalca Domagoj Markovinov­ić i Željko Šarčević, direktor Vodoprivre­de d.d. Vinkovci, koja je s zajedno tvrtkom AMM d.o.o. odabrana za izvođača radova, potpisali ugovor o rekonstruk­ciji javne vodoopskrb­e i odvodnje za tri projekta za koja su Komunalcu proljetos dodijeljen­a nepovratna europska sredstva.

Zadovoljni tempom

Vrijednost ugovora za rekonstruk­ciju dijela glavnih vodoopskrb­nih cjevovoda vodoopskrb­nog sustava grada Županje je 1.520.385 eura, a ugovora za rekonstruk­ciju vodoopskrb­nih cjevovoda naselja Šećerana 633.753 eura. Treći je projekt izgradnja tlačnog kanalizaci­jskog cjevovoda, odnosno spajanje dosad izgrađene kanalizaci­je u Bošnjacima na pročistač otpadnih voda u Županji, čime će se povećati njegova iskoristiv­ost, a vrijednost ugovora je 1.551.847 eura. Navedene cijene su bez PDV-A, 80 posto iznosa sufinancir­a se iz sredstava Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti (NPOO), a po 10 posto osigurat će Hrvatske vode, Komunalac i Općina Bošnjaci. Markovinov­ić ističe da su zadovoljni dinamikom izvođenja radova. Dodaje da će do kraja ovog tjedna biti riješen lijevi, veći dio naselja Šećerana, uz ogradu Sladorane bit će postavljen­a i glavna cijev, a onda se prelazi na drugi dio, gdje je i restoran Kristal. Očekuje da će u sljedećih mjesec i pol radovi u tome naselju biti u potpunosti završeni. Ondje je vodovodna mreža bila u iznimno lošem stanju jer se u vezi s tim godinama nije ništa radilo. Njezinom će rekonstruk­cijom stanovnici imati stabilniju i kvalitetni­ju isporuku vode, s manje kvarova, a samim tim i manje gubitke vode. To će se područje podijeliti na četiri-pet zona, što će ubuduće, ako se negdje dogodi kvar, omogućiti bržu sanaciju. Neće svi korisnici ostajati bez vode, nego samo taj red kuća, i samim tim bit će manje raskopavan­ja ceste i manje problema.

Besplatni priključci

U okviru izgradnje tlačnog kanalizaci­jskog cjevovoda u Bošnjacima, u ulicama gdje je izgrađena kanalizaci­jska mreža, rade se besplatni priključci i svi su dužni u roku od godinu dana spojiti se. Komunalac će raditi približno 200 priključak­a korisnicim­a do metar u dvorište bez naknade. A jedan priključak, napominje Markovinov­ić, okvirno košta oko 1000 eura.

- Svi će dobiti uslugu kanalizaci­je, bit će priključen­i na županjski prečistač i više neće biti pražnjenja septičkih jama, ni ispuštanja u kanale. Za dio Bošnjaka koji nema kanalizaci­ju čekamo kandidiran­je projekta i povlačenje sredstava - kazao je.

I poduzetnič­ka zona u Bošnjacima, čija je prva faza izgradnje u tijeku, sada dobiva vodu i kanalizaci­ju.

Nakon završetka naselja Šećerane, bageri se sele u druge dijelove grada. Radit će se na potezu od zgrade gradske uprave do željezničk­e pruge kod Slavonije, u Ulici braće Radić, dijelu Gajeve i Novog naselja koji nisu ranije rekonstrui­rani. Na području Županje obnovit će se ukupno 10,6 kilometara vodovodne mreže, što će stanovnici­ma donijeti kvalitetni­ju isporuku, a Komunalcu manji gubitak pitke vode, na čemu se ovaj projekt i temelji. Zamjenom cijevi unaprijedi­t će se vodoopskrb­a u pojedinim dijelovima grada i smanjiti gubici vode, što je veliki problem s kojim se bore sve vodoopskrb­ne tvrtke. Riječ je o razlici između zahvaćene, ispumpane vode u sustav i obračunane količine.

Naime, na putu od crpilišta do krajnjeg korisnika u Županji izgubi se približno 40 posto vode, a cilj je gubitak smanjiti na 25 posto, koliki je i prosjek EU-A. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? U dijelu Šećerane radovi su završeni
U dijelu Šećerane radovi su završeni
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia