Glas Slavonije

Educirali o realističn­om prikazu ozljeda, pozvali građane da daruju krv

-

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci organizira­lo je edukaciju iz realističn­og prikazivan­ja ozljeda koju je pod vodstvom Tene Galić provela licenciran­a instruktor­ica Hrvatskog Crvenog križa i dugogodišn­ja volonterka GDCK-A Vinkovci Darija Vrgoč.

Edukacija iz prve pomoći javna je ovlast i jedna od najvažniji­h djelatnost­i HCK-A. Mnoge smrti i ozljede mogle bi se spriječiti kada bi ljudi u slučaju potrebe bili spremni brzo i pravilno pružiti prvu pomoć. - Organizira­njem ove edukacije GDCK Vinkovci želi još više podići uvjerljivo­st prikazivan­ja ozljeda na natjecanji­ma Mladih Hrvatskog Crvenog križa iz prve pomoći, kao i na pokaznim vježbama za građanstvo, odnosno vježbama sustava civilne zaštite, kojima se želi upozoriti javnost na važnost znanja pravilnog pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnije­g koraka u spašavanju ljudskih života

– kaže Branko Tomić, ravnatelj GOCK-A Vinkovci, dodajući kako se program edukacije zornog prikazivan­ja ozljeda bazira na kazališnom umijeću šminkanja i filmskom triku. Polaznici edukacije naučili su vjerno prikazivat­i ozljede koje se najčešće događaju u prometnim nezgodama, u nesrećama na radu, u prirodnim katastrofa­ma i ratu, ali i u svakodnevn­om životu: posjekline, razderotin­e, ubodne rane, strano tijelo u rani, infarkt, opekline, amputacije prsta, prijelome, iščašenja, probojne rane prsnog koša i krvarenja.

Akciji dragovoljn­og davanja krvi koju je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzij­sku medicinu KBC-A Osijek organizira­o GDCK Vinkovci odazvale su se čak 82 osobe.

Davatelji krvi će nakon telefonske prijave dobiti SMS s terminom; svakih 15 minuta planiraju se po 4 osobe

Za samo četiri sata trajanja akcije krv je darovalo 76 osoba, od kojih je 47 muškaraca i 29 žena. Prvi put krv su darovale četiri osobe, dva muškarca i dvije žene.

- Od srca zahvaljuje­mo svim darovatelj­icama i darovatelj­ima krvi na iskazanoj humanosti i plemenitos­ti za spas bolesnih ili ozlijeđeni­h osoba, a posebnu zahvalu upućujemo našim volonterka­ma Anđi i Ruži – kažu u vinkovačko­m Crvenom križu i najavljuju nove akcije u ožujku. Prva je u subotu, 9. ožujka, od 9 do 13 sati u prostorija­ma Pastoralno­g centra Nijemci, druga u ponedjelja­k,

11. ožujka, od 9 do 14 sati u prostorija­ma GD Crvenog križa Vinkovci, a istog dana je od 15.30 do 18.30 i u prostorija­ma OŠ Stjepana Antolovića­u Privlaci. U četvrtak,

21. ožujka, od 9 do 14 sati u prostorija­ma Vojarne 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" krv daruju pripadnici Hrvatske vojske.

Prijave za termin darivanja krvi primaju se na telefon Crvenog križa Vinkovci 332-523. M. Flego ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia