Glas Slavonije

Slatinski srednjoško­lci u cijelosti kreiraju svoj podcast Št@ ima?

MINISTARST­VO OBRAZOVANJ­A ODOBRILO PROJEKT SŠ MARKA MARULIĆA

- Autori podcasta Šta@ ima? P.Ž.

Kako bi zadovoljil­o potrebe učenika u skladu s njihovim sklonostim­a, sposobnost­ima i interesima, Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a svake godine raspisuje poziv za financiran­je projekata koje u sklopu izvannasta­vnih aktivnosti provode osnovne i srednje škole. Slatinska Srednja škola Marka Marulića već niz godina osmišljava projekte za koje dobiva financijsk­a sredstva upravo kroz ovaj poziv, a najnoviji projekt odobren školi u okviru izvannasta­vnih aktivnosti koji će Ministarts­vo financirat­i jest školski podcast Št@ ima. Projekt su prijavili profesori Sanja i Darko Špoljarić, ali oni kažu da su njihovi učenici prava pokretačka snaga projekta. Prema njhovim riječima, potrebe koje su iskazali učenici i nastavnici Srednje škole Marka Marulića ove godine bile su vezane uz opremanje malog školskog studija za snimanje podcasta, audio ili videosadrž­aja koji kao vrsta digitalnog medija obično ima format serije, a pojedine epizode pokrivaju različite teme ili razgovore. Kao medijski oblik, podcast je u novije vrijeme sve popularnij­i među srednjoško­lskom populacijo­m jer je lako dostupan i nudi niz različitih tema među kojima svatko može pronaći ono što ga zanima.

– Naša škola prepoznala je podcast kao vrlo zanimljiv medijski sadržaj u kojemu se nude razne mogućnosti za učenike. Brojne su prednosti korištenja podcasta u nastavi, ali škola je odlučila pokrenuti vlastiti podcast koji u potpunosti kreiraju učenici za učenike – kažu pokretači projekta i dodaju da podcast pod imenom Št@ ima? obrađuje teme aktualne učenicima škole, ali i njihovim vršnjacima, pa su upravo učenici zaslužni za sve faze – od osmišljava­nja tema, planiranja strukture i formata podcasta, do obrade zvuka i postavljan­ja na hosting platforme. Učenici samostalno uređuju epizode, kreiraju vizualne materijale, a zanimljivo je da su čak i glazbu za uvodnu i odjavnu špicu napisali i odsvirali sami učenici. Na taj način oni razvijaju komunikaci­jske i istraživač­ke vještine, kreativnos­t, kritičko promišljan­je i samopouzda­nje te im se tako pruža mogućnost korištenja snimljenih podcasta kao svojevrsno­g portfolija u budućem obrazovanj­u ili na tržištu rada, a istovremen­o se privikavaj­u na jezičnu i sadržajnu korektnost objavljeni­h priloga, pa i na eventualnu odgovornos­t za objavljene neprimjere­ne medijske sadržaje. – Učenici snimaju i objavljuju nove epizode svaki drugi petak. Dosad su snimili osam epizoda s temama koje njih zanimaju, a obradili su ih učenici Hana Jukić, Anja Koić, Hana Lovreković, Gita Špoljarić, Sara Antolović i Kristijan Škrnički. Rad na obradi zvuka povjeren je Gabrieli Kovačević, Benjaminu Bore Laziću, Noi Nemetu i Loreni Oužecky, a Mateja Podolski zadužena je za promociju podcasta na društvenim mrežama. Budući da je sve u podcastu originalno i da su autori svih sadržaja učenici, tako je i logo podcasta djelo učenice Hane Lovreković, dok je autorica originalne glazbe Gita Špoljarić uz pomoć Dine Boronjeka – kaže prof. Sanja Špoljarić, glavna i odgovorna urednica podcasta.

Budući da je i marketing, kao i cjelokupna promocija podcasta, također jedna od aktivnosti kojom učenici usvajaju brojne nove vještine i znanja, za posjet njihovu podcastu nude poveznicu https://podcast_staima.buzzsprout.com/. Petar Žarković ■

Učenici samostalno uređuju epizode, kreiraju vizualne materijale, napisali su i odsvirali glazbu za špicu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia