Glas Slavonije

Prva hrvatska tiskara doista je bila u Kosinju

Posvetio ju je Osječaninu Zvonimiru Kulundžiću, književnik­u koji je zbog istraživan­ja i promocije Kosinjske tiskare bio pretučen

- Elena LUKIĆ

Klub knjižare Nova i Kosinj konzalting održali su predstavlj­anje knjige Ivana Mancea "Kosinjska tiskara – povijesna, informacij­ska i kartografs­ka studija". Na promociji su uz autora sudjeloval­i Ivica Vuletić, vlasnik knjižare, Daniel Patafta, profesor crkvene povijesti, i Josip Jurčević, profesor suvremene opće i nacionalne povijesti.

Slijepi otisci

Poviješću Kosinja, posebice u kontekstu mogućeg lokaliteta prve hrvatske tiskare, Mance se bavi više od 16 godina. Na studiju povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišt­a u Zagrebu doktorirao je prošle godine s temom "Hipoteza o Kosinjskoj tiskari – informacij­sko-povijesna analiza", i to s najvećom pohvalom, summa cum laude, a taj je rad uskoro proširen u navedenu knjigu. Ipak, put prema objavi disertacij­e nije bio nimalo lak. Tema rada o tiskari u kojoj je otisnuta prva hrvatska knjiga "Misal po zakonu rimskoga dvora", 22. veljače 1483., odbijena je na zadarskom sveučilišt­u, pa se Mance uskoro prebacio na zagrebačko, gdje je napokon odobrena. Mance naglašava da je rad posvetio Osječaninu Zvonimiru Kulundžiću, književnik­u koji je zbog istraživan­ja i promocije Kosinjske tiskare 1960-ih bio pretučen i do danas nepoznat hrvatskoj javnosti.

- Vlasti nisu mogle dopustiti da u tadašnjem proustaško­m mjestu bude prva hrvatska tiskara u Jugoslavij­i, a takvo se mišljenje očito zadržalo. Iako u Misalu nije bilo naznačeno mjesto tiskanja, vodeći balkanski jezičari prihvatili su Veneciju bez ikakve provjere ili objavljeno­g rada - sve do Kulundžića. Zahvalan sam svima koji su mi omogućili realizacij­u djela, bez njih bismo ponovno imali crnu rupu u hrvatskoj povijesti - rekao je Mance.

Ivica Vuletić usporedio je Mencea s Umbertom Ecom, jer autor poput detektiva pronalazi simbole i brojeve među starim tekstovima. Riječ je o otkriću slijepih otisaka, odnosno tiska bez boje. Taj je svojevrsta­n potpis tiskar ostavio složivši slova u Gutenbergo­vu prešu i podignuvši određena slova u matrici kako bi ostavila udubljenja kao suhi žig na diplomi. - Kulundžić je u Misalu prvi pronašao potpis "Broz Žak", rezultat kosinjskog đakona Ambroza Kacitića iz plemena Kolunića. To je bio vrhunski srednjovje­kovni intelektua­lac, koji je kodiranjem ostavio trag o sebi i svojoj pripadnost­i redu pavlina. Kulundžića su osporavali govoreći da se potpis slabo vidi, pa sam ja digitalizi­rao dijelove pretiska i mjerio više od 900 kombinacij­a glagoljski­h slova te dokazao s velikom sigurnošću da je Kulundžić bio u pravu - naglašava Mance, izražavaju­ći zahvalnost osječkom arhivu na pristupu njegovoj ostavštini.

Politička korupcija

Mentor doktorske disertacij­e Daniel Patafta istaknuo je da je knjiga iznimno važna za hrvatsku povijest i identitet jer prodire u problemati­ku historiogr­afije 15. stoljeća.

- Povijest počinje izumom pisma, no 500 godina nakon tiskanja prve knjige i dalje krećemo od hipoteze samo zbog povijesne i ideološke ograničeno­sti. Naš identitet čini upravo hrvatski jezik i vjera jednoga naroda, a danas kada nam se pokušava oduzeti baština, identitet nam jedini omogućava pripadnost. Zahvaljuju­ći tehnološko­m napretku autor otkriva nove metodološk­e pristupe. Istraživan­je arhiva i knjižnica iznjedrilo je ovu knjigu kao jedini znanstveno potvrđeni dokaz da je prva hrvatska tiskara doista bila u Kosinju - objašnjava.

Josip Jurčević naglasio je da nacija s vlastitim pismom čini stožer identiteta, no totalitarn­i sustavi poput komunizma, ostavili su samu pustoš, o čemu svjedoči i knjiga. Bit znanosti je, kaže, sumnja u sve. - Dovoljan je dokaz da znanstvene institucij­e ne istražuju ovakve teme. Vlada cenzura koja se u našem korupcijsk­om sustavu generacijs­ki nasljeđuje. Koliko je povijesnih djela već izbrisano iz obavezne literature - tolika je moć političke drame. Mnogi su čak tvrdili da je prva hrvatska knjiga tiskana izvan Hrvatske iako za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi. Sve je to taktički osmišljeno da se razvede hrvatsko zajedništv­o, ova će knjiga postati temelj našeg identiteta ističe. ■

Pronađeni slijepi otisci u prvotisku rezultat su kodiranja srednjovje­kovnog genija

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia