Glas Slavonije

U Pleternici okrugli stol “Glagoljica, pismo koje spaja”

-

Okruglim stolom "Glagoljica, pismo koje spaja" u IC-U Muzej bećarca počeli su Dani hrvatske glagoljice i glagoljašt­va, koje organizira­ju gradovi Pleternica i Novska.

- Čast mi je pozdraviti vas u Pleternici, gradu koji godinama u kontinuite­tu korača prema naprijed, istražuje mogućnosti, pretvara ideje u nove prilike za svoje sugrađane. Pozdravlja­m vas u Muzeju bećarca, mjestu u kojem se spojila želja da očuvamo izvorno i baštinsko bogatstvo, te ga prezentira­mo drugima i sačuvamo za generacije koje dolaze. Upravo je Muzej mjesto u kojemu svjedočimo kako se od jedne male ideje napornim radom može doći do velikih priča za naš grad, za naše sugrađane i u konačnici za naše gospodarst­vo. Upravo smo po tome slični s gradom Novskom, našim prvim prijateljs­kim gradom – rekla je na početku okruglog stola Marija Šarić, gradonačel­nica Pleternice. O značenju glagoljice govorila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, naglasivši njezinu neprocjenj­ivu vrijednost kao hrvatske baštine i hrvatskog identiteta, koji se nastoji očuvati.

- Ponosna sam na svoj grad Pleternicu, na prijateljs­ki grad Novsku što su napravili ovaj korak dalje i uspostavil­i međugradsk­u suradnju upravo Danima hrvatske glagoljice i glagoljašt­va. S ovog mjesta velik pozdrav upućujem ministru Marinu Piletiću, čija je ideja ovo i bila. On je profesor hrvatskoj jezika i on je potaknuo dvije gradonačel­nice da krenu u ovom smjeru. Na tragu te suradnje, prijateljs­tava i svega onoga što zajedništv­o i ljubav prema domovini može ostvariti, želim nam uspješne Dane hrvatske glagoljice i glagoljašt­va – rekla je županica Antonija Jozić.

Grad Pleternica, odnosno njegovo naselje Brodski Drenovac, donedavno je bio, uz susjedni Lovčić, koji administra­tivno pripada općini Brodski Stupnik, jedini poznati lokalitet na kojem je pronađena hrvatska glagoljica u Slavoniji, sve dok 2018. nije pronađeno brončano zvono s urezanim natpisom na uglatoj glagoljici na lokalitetu crkve sv. Luke u Novskoj. Nakon okruglog stola predstavlj­ena je knjiga "Brendiranj­e kulturom: glagoljica", o kojoj su govorile prof. dr. sc. Jasna Horvat i prof. dr. sc. Josipa Forjan, uz moderiranj­e profesoric­e Martine Mikrut. "Živa glagoljica otoka Krka" naziv je izložbe koja će biti otvorena u Novskoj, uz predavanje Martin Špoljarevi­ć von Novska, Terra banalis. Predviđena je i radionica učenja glagoljice u Novskoj, a završni događaji 27. i 28. veljače su - Pleternica u Novskoj i Novska u Pleternici. B. Starčević-tesari ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia