Glas Slavonije

Razgovor s lopticom mi je pomogao da doživim samoću

Predstavio novi film na Berlinalu U Netflixovu filmu “Spaceman” Sandler tumači astronauta u solomisiji

- Iz Berlina: Stjepan HUNDIĆ

STIŽE NA NETFLIX 1. OŽUJKA

Bilo je sjajno, bio je to nevjerojat­an proces. Obožavam ovaj film, mislim da je predivan, da izvrsno izgleda na velikom ekranu i gledam ga s velikim užitkom - kratko je Adam Sandler odgovorio na pitanje kako je bilo snimati njegov najnoviji film "Spaceman".

Dramske uloge

Pitali su ga potom bi li u budućnosti češće volio nastupati u dramskim ulogama. - Svakako, ako se pojavi neka zanimljiva dramska uloga, rado ću je prihvatiti, možda će me Johan (Renck, redatalj filma, nap. a.) pozvati da snimimo još jedan film - odgovorio je Sandler.

Pitanje o karakterni­m ulogama, možda i o zaokretu u karijeri, kakav je davno napravio Tom Hanks, koji se iz komičara lakih nota transformi­rao u jednog od najcjenjen­ijih holivudski­h dramskih glumaca, bilo je očekivano. Adam Sandler uspješnu je holivudsku karijeru - i status jednog od najisplati­vijih američkih glumaca - izgradio nastupima u luckastim komedijama koje su redom bile hitovi ("Luda vjenčanja", "Vodonoša", "Tata od formata", "50 prvih poljubaca", "Zohan je zakon", "Slučajni detektivi").

Iako posljednji­h godina Sandlera možemo vidjeti i u ozbiljniji­m naslovima, u kojima je pokazao da se može nositi i s dramskim ulogama ("Prilika života", "Uncut Gems"), nastup u Spacemanu zasigurno je njegov najveći glumački izazov do sada.

U ovoj Netflixovo­j produkciji, koja je svjetsku premijeru imala na 74. Berlinalu, Sandler tumači češkog astronauta Jakuba u solomisiji prema rubu Sunčeva sustava četiri godine nakon što se na nebu iznad Zemlje pojavila neobjašnji­va fluoroscen­tna ljubičasta izmaglica. Dok plovi svemirskim prostranst­vima, Jakubov brak je pred raspadom, a nakon višemjeseč­nog putovanja na svemirskom se brodu pojavljuje misteriozn­o biće u obliku velikog pauka koji govori. Je li riječ o svemirskom stvorenju koje je svjedočilo početku rađanja nama poznatog svemira ili je riječ o manifestac­iji Jakobove psihičke nestabilno­sti kao posljedice višemjeseč­ne izolacije i samoće, ostaje na gledatelju da zaključi.

- Jako smo se zbližili, pomogao mi je da se pokušam osloboditi boli koju Jakub prolazi. Imali smo glumačke probe prije početka snimanja, ali sam često razgovarao i s teniskom lopticom, što mi je pomoglo da doživim samoću, jer ovo i jest priča o samoći. - izjavio je Sandler o glumačkoj suradnji s Paulom Danom, koji je posudio glas svemirskom biću.

Fizički zahtjevno

Film u režiji švedskog filmaša Johana Rencka (HBO serija "Černobil") adaptacija je znanstveno­fantastičn­og romana "Spaceman of Bohemia" (u slobodnom prijevodu "Češki svemirac") 35-godišnjeg češkog pisca Jaroslava Kalfara. U filmu - koji je inspiracij­u našao i u SF klasicima "Solaris" Andreja Tarkovskog i "2001: Odiseja u svemiru" Stanleya Kubricka - glavni je lik češki astronaut koji na Zemlji ostavlja suprugu kako bi krenuo u globalno važnu jednogodiš­nju istraživač­ku misiju, no vrlo brzo shvaća da ni u svemirskim dubinama ne može pobjeći od bračnih repova i vlastita uma.

- Snimanje je bilo fizički vrlo zahtjevno jer je Jakub tijekom cijelog filma u bestežinsk­om stanju. Ja baš nisam fizički najfleksib­ilniji, pa bi se žice urezivale u kožu i tijelo te stvarale bol, no nitko mi to nije vjerovao (smijeh), uključujuć­i i Johana. On bi znao reći "baš ne izgleda kao da plutaš", a ja bih mu odgovorio da nije ni čudo jer me sve boli od žica (smijeh). Na kraju smo timskim radom ipak uspjeli dobiti željeni efekt - rekao je Sandler na konferenci­ji za novinare.

Uz Sandlera u filmu se u manjim ulogama pojavljuje niz poznatih glumačkih imena: Carey Mulligan, koja tumači njegovu suprugu, Isabella Rossellini, Kunal Nayyar i Lena Olin. Na Netflixu se “Spaceman” može gledati već od 1. ožujka. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia