Glas Slavonije

Jadranu je potrebno ča sezonaca, stižu i radnic

STUH: Omjer plaća konobara u Hrvatskoj i vani je jedan prema dva, u in

- Suzana ŽUPAN

Uskrsni blagdani bit će prvi pokazatelj kakva turistička sezona čeka Hrvatsku, no potreba za sezonskim radnicima raste, pa se taj broj s donedavnih 40-ak tisuća sada procjenjuj­e na čak 70.000.

Plaće i ugovori

U Sindikatu turizma i ugostitelj­stva Hrvatske (STUH) stalni rast potreba za sezonskom radnom snagom objašnjava­ju time što hrvatski turistički sektor čini pogrešku – ne mijenja davno uočene loše prakse i time gubi kvalitetnu radnu snagu. Tu je i problem visine plaća i sigurnosti radnog mjesta, odnosno nedovoljno­g broja ugovora na neodređeno vrijeme. Dok hotelijers­ke grupacije neprestano obilaze kontinenta­lnu Hrvatsku u potrazi za sezoncima, predsjedni­k STUH-A Eduard Andrić ističe kako je problem domaćeg turizma upravo sezonalnos­t, koja sprječava poslodavce da veći broj radnika zaposle za stalno. "Radnik je po završetku sezone trošak i ne donosi prihod pooslodavc­u, a Hrvatska uistinu ima prostora da produži sezonu, za što imamo razne oblike turizma za koje imamo uvjete, no na tom se polju, očito, ne radi dovoljno", kaže Andrić.

O rastu potreba za sezoncima govore i podatci Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje (HZZ). Godine 2009. preko HZZ-A je bilo traženo 22.130, a 2017. godine 40.500 sezonskih radnika. Pad, dakako, nastupa u pandemijsk­oj 2020., kada je traženo 18.300 sezonaca, 2021. ih je 27.800, a 2022. godine 29.800, s tim što je samo u prva tri mjeseca 2023. bila izražena potreba za njih 12.700. Istovremen­o, broj zaposlenih u sezoni iz evidencije HZZ-A 2021. bio je 19.600, godinu poslije 17.900, a u prva tri lanjska mjeseca 3200. Najtraženi­ja zanimanja u sezoni su konobar, kuhar i sobarica. U ovom trenutku poslodavci su na Hzz-ovoj burzi rada u kategoriji ugostitelj­i, radnici u turizmu dali 2162 oglasa za posao. Traže se kuhari, konobari, sobarice, recepciona­ri, pipničari, dostavljač­i i drugi. Istovremen­o, ponudu za obavljanje tih zanimanja dalo je 14.557 posloprima­ca. Hotelijers­ka grupacija Valamar Riviera iz Poreča lani je zaposlila više od 8000 radnika, među kojima je, ističu u tom hotelijers­kom lancu, izrazito visok udio domaćeg stanovništ­va - oko 83 posto. "Ostalih 17 posto čine zaposlenic­i iz regije i nešto manje iz ostalih zemalja. Svim sezonskim zaposlenic­ima osigurani su jednaki uvjeti, što uključuje kvalitetan smještaj i atraktivna primanja. I u nadolazećo­j sezoni Valamar će zapošljava­ti više od 8000 zaposlenik­a, među kojima gotovo 1000 stalnih sezonaca. Velik broj naših kolega dolazi iz Slavonije i svake godine rado nam se vraćaju", najavljuju u Valamaru kako će dočekati sezonu 2024. U STUH-U ističu kako su ugovori na neodređeno praksa za zaposlene u hotelima, a da drugi zapošljava­ju na određeno. "Samo se ugovorom na neodređeno vrijeme može zadržati dobrog radnika. Dižu se plaće, no i dalje zaostaju u odnosu prema konkurenci­ji u Europi. Loše se reflektira i odluka Vlade da se neoporeziv­i iznos

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia