Glas Slavonije

Kandidatki­nja za EU ne može izbjegavat­i osudu ruske agresije

-

Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova odbacilo je navode o miješanju u unutarnje poslove Srbije, u prosvjedno­j noti Srbije zbog izjave hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana. Ističu kako je on konstatira­o činjenicu o neusklađiv­anju Srbije s vanjskom i sigurnosno­m politikom Europske unije, vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu.

“Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatki­njom za članstvo u EU-U i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipi­jelno i proračunat­o izbjegavat­i osudu ruske agresije i EU politike vezano uz to”, priopćio je MVEP. Dalje ističe kako takve izjave iz Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome. “Europska obitelj ima svoje vrijednost­i, koje uključuju i poštivanje međunarodn­og poretka, narušenog ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu uskladi svoju politiku sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom EU-A i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, dodaju.

Ministar Grlić Radman je za televiziju N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku. “Jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika, koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu - zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan. On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dopustiti kao saveznici, a i partneri sa SADOM, bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana”, rekao je Grlić Radman.

Njegove su riječi izazvale žestoke reakcije srbijanski­h dužnosnika. “Ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije već po obi

čaju i laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je u jednom u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći”, napisao je srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić na Instagramu. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da se “u Hrvatskoj sustavno gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu”. “Jedan od takvih primjera je izjava Grlića Radmana kojom napada Srbiju i predsjedni­ka Vučića. Nitko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, dijeliti lekcije i brutalno se miješati u unutarnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu vanjsku politiku, u interesu isključivo naših građana i naroda”, rekao je Dačić. Dodajući da “Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti”, navodi kako “Grlić Radman nije naučio lekcije iz povijesti, pa zaboravlja ili bi želio zaboraviti da je Hrvatska bila najvjernij­i trabant Austro-ugarske i nacističke Njemačke” i da se “NDH borila čak i šest dana poslije kapitulaci­je Njemačke”. “Mi smo sluge samo Srbije i naših građana”, tvrdi Dačić. H/I.B. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia