Glas Slavonije

K 70 tisuća i iz Meksika

Ozemstvu dobiju i više od 2000 eura

-

plaće iz godine u godinu diže na visine koje daju prostora da poslodavci kroz to nagrađuju radnike, ali on je poguban jer ljudima ne ide u 'mirovinski', jer to su primanja, a ne plaća, i sutra će se to osjetiti na mirovini", kaže predsjedni­k STUH-A. Odnos plaće konobara koji je odrađivao sezonu u nas i vani je, ocjenjuje, jedan prema dva. "Kod nas je konobarova plaća bila približno 1000, a vani 2000 eura i više. Moramo podići plaće. U ovom trenutku konobar bi trebao imati 1400 ili 1500 eura, kuhari, dobri glavni kuhari 2200 eura, no imamo nelojalnu konkurenci­ju u obrtima gdje radnike prijavljuj­u na minimalac, a razliku daju na ruke", kaže Andrić.

Stalni sezonci

U Valamaru ističu kako su u 2023. godini uložili dodatnih 25 milijuna eura u primanja radnika, te da su netoplaće isplaćene na vrhuncu sezone, odnosno u lipnju, srpnju i kolovozu, za stručna zanimanja - kuhare, konobare i recepciona­re u Valamar hotelima, kampovima i ljetovališ­tima, iznosile 1200 i 1800 eura, a za sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih zanimanja između 1000 i 1200 eura.

Sezona neće uspjeti bez uvezenih radnika, osim onih iz zemalja u okruženju tu su i Filipinci, Indonežani, Indijci... "Na pojedinim destinacij­ama u Dalmaciji od lani su se pojavili i Meksikanci. Većina uvezenih radnika radi na pomoćnim poslovima, ima jezičnu barijeru, ne zna čak ni engleski, velika većina tih stranaca nema kvalifikac­iju, znanje, iskustvo. Ako smo već prisiljeni na uvoz radne snage, onda treba raditi na njihovoj edukaciji, jer kad se kvaliteta usluge sroza u očima domaćih i stranih turista, teško da ćemo postići cilj, a to je da Hrvatska ima kvalitetan turizam", kaže Andrić. STUH ih, kaže, pokušava uključiti u sindikat, da ih se zaštiti, radi boljih uvjeta.

Dok u Valamaru najavljuju da će od 8000 ovogodišnj­ih zaposlenik­a u sezoni njih 1000 biti stalni sezonci, u Sindikatu turizma ocjenjuju kako poslodavci ne posežu za tom kategorijo­m koliko bi trebali. "Status stalnog sezonca ipak daje sigurnost. Za razliku od 'običnog' sezonca, on, kada se ne radi, dobije naknadu. Tražili smo izmjene tog instituta, da se takav radnik, dok tu ne radi, zaposli kod drugog, da mu kontinuite­t ide kod poslodavca gdje je dobio ugovor i da je to, dakako, ugovor na neodređeno. Postoje naznake da tu napravimo pozitivne pomake", kaže predsjedni­k STUH-A. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia