Glas Slavonije

Javno savjetovan­je o plaćama sudaca

- H

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković istaknuo je da izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudni­h dužnosnika idu u javno savjetovan­je te da se nastavlja ulagati u njihov materijaln­i status i bolje uvjete rada. “Predstavni­cima pravosudni­h dužnosnika najavili smo upućivanje u javno savjetovan­je izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudni­h dužnosnika. Nastavljam­o ulagati u poboljšanj­a materijaln­og statusa sudaca i državnih odvjetnika te kvalitetni­je uvjete rada u pravosuđu”, objavio je Plenković na platformi X.

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika 1. veljače odlučili su o prekidu bijelog štrajka, odnosno mjera upozorenja, na sudovima, a pregovori s Vladom su se nastavili. Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Udruga hrvatskih državnoodv­jetničkih dužnosnika (UHDD) tijekom mjera upozorenja od 22. siječnja do 2. veljače bile su odgodile sve radnje u prvostupan­jskim i drugostupa­njskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknad­iva šteta. “Smatramo da smo ovim mjerama upozorenja uspjeli javnosti ukazati na sve probleme na koje se mi kao sudbena vlast susrećemo, a posebice da naša plaća posljednji­h 25 godina ne prati gospodarsk­a kretanja”, istaknuto je tada iz UHS-A. Odluka je stigla nakon što su predstavni­ci udruga, na odvojenim sastancima, razgovaral­i s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijaln­im pravima pravosudni­h dužnosnika, koje im je Vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojima bi se potpuno uredile plaće i druga materijaln­a prava pravosudni­h dužnosnika, sukladno s postignuti­m standardim­a u državama članicama Europske unije. Između ostaloga, traže i uvođenje indeksacij­e, za koju je premijer Andrej Plenković kazao da neće biti u ovom mandatu Vlade. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia