Glas Slavonije

Građani, budite glas Mihaele i njenih roditelja

“Podsjećamo kako u pet mjeseci nitko iz vlasti nije rekao da će izviditi što se doista dogodilo”

- Tomislav Prusina

Predstavni­ci građanske inicijativ­e "Kava za ženska prava" i građani Osijeka u subotu su na parkirališ­nom platou željezničk­og kolodvora, nasuprot zgradi Policijske uprave osječko-baranjske, održali prosvjedni skup s kojega su ponovili prijašnje zahtjeve za ostavke ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika PU osječko-baranjske Ladislava Becea zbog ubojstva mlade Osječanke Mihaele Berak počinjenog 20. rujna 2023.

“Ovdje smo da podsjetimo kako u pet mjeseci, koliko je proteklo od ubojstva Osječanke Mihaele Berak, baš nitko, ni ministar unutarnjih poslova, ni načelnik policije, ni župan, ni gradonačel­nik, nitko iz vlasti i od predstavni­ka građana nije izrazio žaljenje niti je rekao da će izviditi što se doista dogodilo i koje su pogreške u sustavu napravljen­e da je do tog tragičnog događaja došlo", poručila je Maja Celing Celić, jedna od organizato­rica skupa i članica Udruge Adela. Podsjetila je na događaj otprije mjesec dana, kada je pripadnik Hrvatske vojske ostavio svoga psa kod bake, koju je taj pas usmrtio, nakon čega je ministar obrane Ivan Anušić izrazio žaljenje zbog tog slučaja obećavši kako će napraviti sve potrebno da se vidi kako je do toga došlo. "Ministar Anušić, međutim, nije imao ništa za reći o pitanju ubojstva Mihaele Berak, kada je obnašao dužnost župana, niti je to zatražio od ministra i načelnika istrage", kazala je Celing Celić, dodavši kako pet mjeseci traje potpuna šutnja, zbog čega su građani ovdje da podsjete na to. Od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića sa skupa su zatraženi odgovori na pitanja zbog čega nije provedena interna istraga o tome kako je nakon svih edukacija o baratanju oružjem, a koje je prošao ubojica djevojke Marko Smažil, došlo do "opaljenja", zašto u svih ovih pet mjeseci nije ni u jednom trenutku kao čelnik policije izrazio žaljenje zbog onoga što je učinio policajac Marko Smažil službenim oružjem i zašto nije osudio način komunikaci­je načelnika Becea, "koji je bio na razini običnih komentator­a na internetu".

“Zbog šutnje koja u vezi sa slučajem ubojstva Mihaele Berak već pet mjeseci vlada osječkom, slavonskom i hrvatskom političkom scenom, pozivamo sve građanke i građane da budu Mihaelin i glas njezinih roditelja, te da traže od nadležnih reakciju, javnu osudu i žaljenje”, poručila je Celing Celić. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia