Glas Slavonije

HGSS-U 150 tisuća eura

- H

Sporazum o suradnji Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja te Hrvatske gorske službe spašavanja kojim se HGSS-U osigurava 150.000 eura potpore, potpisali su ministar Damir Habijan i pročelnik HGSS-A Josip Brozičević.

Novac je namijenjen za potrebe ulaganja u operativne kapacitete i učinkovito­st HGSS-A te ulaganja u razvoj strateškog pristupa sigurnosti posjetitel­ja, zaštite prirode i okoliša na zaštićenim i teško pristupačn­im prostorima, priopćili su iz Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja. "Zakon o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja donesen je 2006. godine, a u budućnosti treba razmisliti o njegovim izmjenama i dopunama. Tih 150.000 eura malen je doprinos vašem radu, no treba osigurati financijsk­u sigurnost HGSS-U", rekao je ministar Habijan.

Pročelnik Josip Brozičević naglasio je da će dobivena sredstva HGSS utrošiti na obnavljanj­e i nabavu opreme za spašavanje, publikacij­e i program djelovanja. Znatan dio novca bit će usmjeren na edukacije operatera helikopter­a, koji pomaže u long-line tehnikama. Akcije HGSS-A odvijaju se na nepristupa­čnim terenima i radi se uglavnom o životno ugroženim osobama, dodao je. Ravnatelji­ca Nacionalno­g parka Paklenica Natalija Andačić kazala je da je taj nacionalni park prepoznat kao pravo mjesto za potpisivan­je tako važnog sporazuma, jer ima najdužu suradnju u Hrvatskoj s HGSS-OM - više od 20 godina organizira dežurstva HGSS-A, što je, kaže, bitno povećalo sigurnost penjača i posjetitel­ja.

Projektne aktivnosti HGSS-A rezultat su godišnjih aktivnosti ustrojstve­nih jedinica HGSS-A koje se usko vezuju uz pripremne i preventivn­e aktivnosti čiji se krajnji cilj ogleda kroz povećanje stupnja sigurnosti i smanjenje potencijal­nih rizika. HGSS ukupno ima 25 ustrojstve­nih jedinica, teritorija­lno raspoređen­ih u Hrvatskoj. Od ukupnog broja njih 16 u sklopu redovitog rada i djelovanja provodi potrebne aktivnosti i na zaštićenim prostorima Hrvatske. Sva zaštićena područja Hrvatske dio su djelovanja i provedbe predmetnih aktivnosti jedne ili više HGSS stanica. Pojedini parkovi imaju sklopljen ugovor s HGSS-OM kojim se HGSS obvezao na dežurstva u vrijeme ljetne sezone. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia