Glas Slavonije

VIŠE OD 70 ISTRAGA

- Ozren Špiranec/hina

Fentanil, poznat i kao zombi-droga, približio se Hrvatskoj. U Sloveniji su zabilježen­i slučajevi predoziran­ja s fatalnim ishodom, a razlog za brigu jest i to što je riječ o izrazito jakom opijatu koji se lako stavlja na crno tržište, čega su svjesni u hrvatskom MUP-U, koji blisko surađuje s američkom DEA-OM.

Snažniji od heroina

Cijela Europa u velikom je strahu od širenja fentanila i njegovih derivata na crnom tržištu. Riječ je o javnosti poznatom opijatu pod nazivom zombi-droga, koji je preplavio SAD i od čijeg razornog djelovanja u toj zemlji umire otprilike 100.000 ovisnika godišnje. Na put do ulica fentanil je krenuo iz zdravstven­ih ustanova, gdje ga se legalno koristi prilikom ublažavanj­a bolova kod pacijenata s odmaklim stadijem maligne bolesti. Po svom je djelovanju sličan morfiju, ali je otprilike sto puta jači. Stoga za njim "na ulici" najčešće posežu heroinski ovisnici. Posebno zabrinjava­juće jest to što i samo jedna konzumacij­a od osobe može učiniti ozbiljnog ovisnika, a sasvim mala količina može dovesti do prestanka rada srca. Dovoljno je da određeni broj osoba internetom naruči fentanil i da zbog nestručnog rukovanja, posebno djece i maloljetni­ka, udisanjem prašine iz otvorene poštanske kuverte dođe do otrovanja i smrti zbog zastoja rada pluća, upozoravaj­u stručnjaci. Dileri su u njemu prepoznali prednost pred ostalim takozvanim teškim drogama u tome što ga se može proizvesti u improvizir­anim laboratori­jima, odnosno nije ga potrebno uvoziti, kao heroin iz Afganistan­a. Osim toga, ima snažnije djelovanje od heroina, jeftiniji je i lakše ga se krijumčari. Nerijetko ga dileri šalju svojim mušterijam­a poštom, odnosno u pismima. Sve navedeno zadaje goleme glavobolje policiji, koja se u SAD-U, ali i šire bavi suzbijanje­m trgovine opijatima.

Hrvatska se do sada uspješno odupirala njegovoj pojavi među domaćim dilerima i ovisnicima. Prema podatcima Ministarst­va unutarnjih poslova RH, do sada je u četiri slučaja identifici­rano postojanje fentanila ili njegovih derivata. S njim su se prvi put susreli 2017. prilikom zapljene pisma poslanog iz Kine, koja je, kako kažu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZO), identifici­rana kao jedan od globalnih izvora tog iznimno snažnog opijata i njegovih derivata. U biološkom uzorku pokojnika pronađen je 2019., 2022., i 2023. godine.

Smrtni slučajevi

Iz MUP-A napominju kako smrt u ta tri slučajeva nije nastupila zbog predoziran­ja fentanilom. Radilo se o liječenim ovisnicima o drogama čija je smrt bila posljedica lošeg zdravstven­og stanja zbog ovisnosti o drogama ili zbog trovanja lijekovima protiv bolova ili kombinacij­om navedenog. Slučajevi njegove kupnje preko društvenih mreža, takozvanog dark weba, ili ilegalne proizvodnj­e do sada nisu evidentira­ni u našoj zemlji. Predoziran­ja fentanilom također nisu zabilježen­a u Hrvatskoj, ali to ne znači da se njegovu prijetnju treba uzeti olako, ističu iz MUP-A.

Na području Europske unije u 2021. godini zabi

Hrvatska policija je s partnerima prethodnih godina provela više od 70 kriminalis­tičkih istraživan­ja međunarodn­og krijumčare­nja droga poštanskim prometom, a koje je pretežito plaćeno kriptovalu­tom. To je rezultiral­o uhićenjima, zapljenama droga i prikupljen­im dokazima za vođenje kaznenih postupaka u svim policijski­m upravama. To je, kažu iz MUP-A, dobro iskustvo i priprema taktike i metodike rada u budućnosti kod globalnih prijetnji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia