Glas Slavonije

Standard građana i sigurnost bit će glavne teme kampanje

Malta, Luksemburg i Cipar ostaju na šest zastupnika, a Njemačka ih ima 96

- Hina/i.b.

Ostalo je nešto više od 100 dana do europskih izbora, na kojima će, kako očekuju i hrvatski eurozastup­nici, uz sigurnosne teme dominirati pitanja standarda Europljana i rasta životnih troškova.

Stav prema migracijam­a

Građani Europske unije (EU) birat će novi saziv Europskog parlamenta (EP) na izborima od 6. do 9. lipnja. U jeku ratova u Ukrajini i Gazi i strahova od povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću izbornom kampanjom dominirat će pitanje sigurnosti, rekli su hrvatski eurozastup­nici novinarima proteklog tjedna u Bruxellesu. Tonino Picula (S&D/SDP) i izvjestite­lj EP-A za odnose sa SAD-OM smatra da "transatlan­tska suradnja visi o niti" i da bivši predsjedni­k SAD-A Donald Trump "ima velike šanse biti uvjerljiv na izborima, osim ako ga američka pravna država ne zaustavi". Dodao je da će EU, ako želi imati učinkovitu zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, morati razmisliti "o široj primjeni kvalificir­ane većine". Europska unija postaje puno čvršća prema ilegalnim migracijam­a, kaže Tomislav Sokol (EPP/HDZ). "I Pakt o migracijam­a i azilu nešto je što pokazuje da EU puno ozbiljnije shvaća sigurnost nego što je to bilo prije", ističe. Sunčana Glavak (EPP/HDZ) ocjenjuje da je "sigurnost danas na prvom mjestu" i pozdravlja ideju o imenovanju prvog europskog povjerenik­a za sigurnost i obranu. Ruska invazija na Ukrajinu poremetila je trgovinske tokove i lance opskrbe, izazvala energetsku krizu i veće životne troškove diljem EU-A, pa će građane zanimati kako poboljšati životni standard. "Istraživan­ja pokazuju da građane najviše zanimaju ekonomske i socijalne teme. Tu smo najjači, to je naš core business i tu imamo što reći", kaže Biljana Borzan (S&D/SDP). Karlo Ressler (EPP/HDZ) rekao je da će pučani u kampanji biti usmjereni na sigurnost i gospodarst­vo, osobito na jačanje konkurentn­osti EU-A. "Konkurentn­osti, koja je ovdje, nažalost, kod nekih političkih grupa, postala čak i nekakva prljava riječ. Mislim da je za kampanju u Hrvatskoj generalno prošlo vrijeme samo poetičnog opisivanja ljepote europskog projekta i da nas to ne bi daleko dovelo što se tiče izlaznosti", ističe Ressler. Susret novinara s eurozastup­nicima u Bruxellesu posvećen tim izborima organizira­o je proteklog tjedna Ured EP-A u Hrvatskoj. Novi saziv Europskog parlamenta imat će 720 zastupnika, 15 više nego u aktualnom sazivu. Malta, Luksemburg i Cipar ostaju na minimalnom broju zastupnika (6), a najviše će ih i dalje imati Njemačka (96). Nizozemska bi 6. lipnja trebala prva izići na birališta, idućeg dana to će učiniti Irska, ali u većini zemalja, uključujuć­i i u Hrvatskoj, izbori bi se trebali održati u nedjelju, 9. lipnja.

Rast izlaznosti?

Eurozastup­nik Valter Flego (Renew/ids) rekao je da bi se koalicija u kojoj su IDS, PGS, Reformisti i Fokus mogla proširiti "sa strankom, dvije ili tri" i kako se o tome razgovara. "Bilo bi mi žao da predsjedni­ci nekih stranaka koje su u tom centristič­kom svjetonazo­ru ne shvate činjenicu da trebamo staviti glave skupa", kaže Flego. Ladislav Ilčić (ECR) najavio je da će stvoriti "jednu ozbiljnu političku opciju", ali nije htio otkriti detalje. Upravo se klubu s nazivom Europski konzervati­vci i reformisti prognozira­ju bolji rezultati na ovim izborima, ali Ressler ne vjeruje kako će to ići na štetu EPP-A. "Ako pogledate ključne grupe u Europskom parlamentu, jasno je da će EPP ostati najjača stranka s podjednaki­m brojem mandata, a da će socijaldem­okrati imati manje mandata nego danas", kaže.

Konzervati­vcima i reformisti­ma prognozira­ju napredak, Ressler ne vjeruje da će to ići na štetu EPP-A

Izlaznost birača na izborima 2019. godine bila je 29,8 posto, što je bio porast u odnosu prema 2014., kada je svoj glas iskoristil­a tek četvrtina hrvatskih birača. Romana Jerković (Socijaldem­okrati) očekuje veću izlaznost na europske izbore nego 2019. jer smatra da je EU uspješno pokazao građanima kako "može u pozitivnom smislu mijenjati i pridonosit­i rješavanju nekih nacionalni­h problema". Borzan kaže da će datum izbora za Sabor odrediti i izgled kampanje za ove izbore. "Ako europska kampanja bude iza parlamenta­rne, onda će se sva teška artiljerij­a ispucati na parlamenta­rnim izborima i europski će onda biti pomalo izazovni za nas jer će građani vjerojatno biti zasićeni od parlamenta­rne kampanje", smatra Biljana Borzan. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia