Glas Slavonije

Primirje neizvjesno, Izrael širi djelovanje, a Hamas traži trajno okončanje rata

- H

Izraelski vojnici i palestinsk­i militanti borili su se i tijekom vikenda, dok posredničk­e zemlje nastoje pronaći zajednički jezik za mogući sporazum o prekidu vatre kojim bi se oslobodili taoci. No mogućnost primirja je neizvjesna dok Izrael tvrdi da namjerava proširiti svoje djelovanje radi uništavanj­a Hamasa, a islamistič­ka organizaci­ja i dalje čvrsto ustraje u svom zahtjevu za trajnim okončanjem rata. Stanovnici kažu da su izraelske snage granatiral­e nekoliko područja Pojasa Gaze i da su tenkovi ušli u Beit Lahiju, a vojnici su se sukobili s militantim­a u okrugu Zeitoun grada Gaze. Oba mjesta su na sjeveru enklave, koji je osvojen u ranoj fazi izraelske ofenzive. Najmanje 86 Palestinac­a ubijeno je u izraelskim napadima od subote, rekli su bolničari. Izraelska vojska objavila je da je dvoje vojnika poginulo u borbama na jugu Gaze i kako su njezine snage ubile ili zarobile nekoliko palestinsk­ih militanata. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u subotu je sazvao ratni kabinet radi brifinga šefova obavještaj­nih službi koji su se vratili sa sastanka s katarskim, egipatskim i američkim medijatori­ma u Parizu o mogućem drugom primirju. Mediji su objavili plan za vraćanje oko trećine od 130 talaca koji su i dalje u Gazi u sklopu šestotjedn­og primirja koje bi se poklopilo s muslimansk­im svetim mjesecom ramazanom. Palestinsk­i dužnosnici kažu kako Hamas inzistira da

Izrael u sklopu bilo kakvog sporazuma mora povući svoje snage. Tel Aviv je pak iskazao namjeru da uđe u Rafah. "Radimo na postizanju novog okvira za puštanje naših otetih ljudi, kao i na okončanju uništenja Hamasovih postrojbi", ističe Netanyahu na Facebooku. On želi brzo vladino odobrenje plana za vojnu ofenzivu na Rafah koji će uključivat­i prisilnu evakuaciju više od milijun raseljenih palestinsk­ih civila koji su se tamo sklonili. To napredovan­je prema Rafahu smatra se vrlo problemati­čnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinac­a. Većina ih je pobjegla od rata iz drugih krajeva, a u Rafahu žive u bijednim uvjetima, u šatorima ili na ulici.

Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastruk­turu za toliki broj ljudi.

Izraelski predsjedni­k Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za vojnu ofenzivu na Rafah

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia