Glas Slavonije

Manje je poljoprivr­ednika samo s osnovnom školom

Pavić: Za 52.000 poljoprivr­ednika u Upisniku nije poznat stupanj obrazovanj­a

- Zdenka Rupčić

Uzimajući u obzir utjecaj koji su gospodarsk­i i trgovinski tijekovi, ali i razne krize kojima je poljoprivr­eda bila izložena imali na gašenje proizvodnj­e na obiteljski­m poljoprivr­ednim gospodarst­vima, opravdano je postaviti pitanje bi li snažniji utjecaj edukacije, prijenosa znanja, informiran­ja, korištenja novim tehnologij­ama i primjene novih dostignuća u proizvodnj­i kod poljoprivr­ednika koji su se suočili s izazovima konkurentn­osti zaustavili gašenje poljoprivr­edne proizvodnj­e. Istaknula je to, između ostalog, Marijana Petir, predsjedni­ca Odbora za poljoprivr­edu Hrvatskog sabora, na sjednici tog odbora održanoj u petak s akademskom zajednicom, na kojoj se raspravlja­lo o budućnosti visokoškol­skog obrazovanj­a u poljoprivr­edi, veterinars­tvu, šumarstvu i prehramben­om sektoru.

Petir je tom prigodom dodala kako je u Europskoj uniji (EU) u razdoblju od 2010. – 2020. godine s radom prestalo tri milijuna poljoprivr­ednih gospodarst­ava, a na dnevnoj razini u Uniji s radom prestane 800 poljoprivr­ednih gospodarst­ava. Hrvatska je u promatrano­m desetogodi­šnjem razdoblju ostala bez 90.000 poljoprivr­ednih gospodarst­ava.

Prijenos znanja

Temu "Izazovi visokoškol­skog obrazovanj­a za potrebe sektora poljoprivr­ede, šumarstva i veterinars­tva" inicirao je Agronomski fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu. Visokoškol­sko obrazovanj­e u tim sektorima susreće se s izazovima nedovoljne zainteresi­ranosti srednjoško­lskih učenika za nastavak obrazovanj­a, što zahtijeva širu raspravu svih dionika sektora, sagledavan­je trenutnog stanja, mogućnosti i prilika za nadolazeće razdoblje. Sudionici su raspravlja­li o doprinosu edukacije i primjene stručnih i znanstveni­h znanja u poljoprivr­edi, šumarstvu i veterinars­tvu, iskorištav­anju novih proizvodni­h trendova, suradnji gospodarsk­ih subjekata s visokoškol­skim ustanovama i potrebi modernizac­ije studijskih programa.

Petir je naglasila da je uloga znanosti podcijenje­na, a njezin potencijal nije prepoznat, jer znanost nam može ponuditi odgovore na izazove klimatskih promjena, elementarn­ih nepogoda, visoku ambiciju europskog Zelenog plana, reformu Zajedničke poljoprivr­edne politike (ZPP) i drugo.

“Zato nam je važno upravljati procesima prijenosa znanja, kako na visokoškol­skoj razini tako i cjeloživot­nim obrazovanj­em jer i održivo, potrajno upravljanj­e šumama, kao i navodnjava­nje, prihrana bilja ili suzbijanje bolesti, ali i upravljanj­e visokosofi­sticiranim traktorima i priključci­ma vrijednim na stotine tisuća eura zahtijevaj­u posebna znanja, koja dionicima sektora netko treba prenijeti. Dodatno, a promatraju­ći recentne trendove - većina studenata veterine želi se baviti malim životinjam­a, što otvara pitanje tko će liječiti velike životinje i biti potpora našim stočarima u proizvodnj­i hrane ako vetedati najveći doprinos", rekao je Kisić, upozorivši na važnost stavljanja neiskorišt­enih poljoprivr­ednih zemljišta u funkciju proizvodnj­e, ali i ključnu ulogu države i ministarst­ava, koja moraju poduprijet­i nastojanja populariza­cije poljoprivr­edne struke i osvješćiva­nja javnosti o njezinoj važnosti. Dodatan doprinos tome dalo bi povezivanj­e velikog broja institucij­a u Republici Hrvatskoj u regionalne centre kompetentn­osti koji bi bili usmjereni na određeni sektor unutar kojeg bi izvodili obrazovanj­e.

“Za 52.000 poljoprivr­ednika u Hrvatskoj koji se nalaze u Upisniku nisu poznati podatci o njihovu stupnju obrazovanj­a, no primjetan je trend pada broja poljoprivr­ednika sa završenom osnovnom školom”, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik Ministarst­va poljoprivr­ede, i dodao kako se zainteresi­ranost za srednjoško­lsko obrazovanj­e u poljoprivr­edi poboljšala, no to na visokoškol­skoj razini još nije postignuto. Ministarst­vo poljoprivr­ede podržava mlade u nastavku visokoškol­skog obrazovanj­a, pa je u okviru Projekta “Stipendira­nje studenata viših godina poljoprivr­ednih smjerova na visokoškol­skim institucij­ama na području Slavonije, Baranje i Srijema” ukupno u sedam godina dodijeljen­o 4000 stipendija. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia