Glas Slavonije

U Bošnjacima nagodinu i Multifunkc­ionalni centar

Osigurat će se prostor za stariju populaciju mještana, za branitelje i udruge

- Marija Lešić Omerović

Nakon što je prije gotovo tri godine "Slavonska kuća" otvorila vrata i postala mjesto održavanja raznih događanja i nezaobilaz­an čimbenik turističko­g razvoja Bošnjaka, ta će općina nagodinu dobiti i Multifunkc­ionalni centar u centru sela, preko puta zgrade općinske uprave. Ondje je Općina prije nekoliko godina kupila dvije stare derutne kuće i sada će ih spojiti u jednu česticu, sagraditi nove objekte i staviti ih u funkciju društvenog razvoja, na korist i zadovoljst­vo cijele lokalne zajednice.

Dvorište, atrij...

U suvremenom i lijepo osmišljeno­m prostoru, doznajemo od Tomislava Lešića, ravnatelja Centra za promociju poljoprivr­ede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća", koji za Općinu i radi projekte, osigurat će se prostor za osobe treće životne dobi, za branitelje i udruge. Stariji će dobiti primjereno mjesto za cjelodnevn­i boravak, moći će se odmarati, čitati, družiti se, ugodno i korisno provoditi vrijeme. Održavat će se ondje i razne radionice i druge aktivnosti.

U multifunkc­ionalnoj dvorani okupljat će se i branitelji. Braniteljs­ke udruge koje djeluju u Bošnjacima - Općinski ogranak Udruge hrvatskih dragovolja­ca Domovinsko­g rata i Udruga branitelja proizvođač­a Panonija - imat će svoje urede. Prostor će dobiti i druge udruge u selu koje godinama muku muče s nedostatko­m prostorija za rad. Najviše članova ima KUD Branimir, više od 100, a među njima je i velik broj djece i mladih. Trenutačno koriste Dom kulture, a uskoro će na raspolagan­ji imati i novi prostor za druženje i uvježbavan­je svojih koreografi­ja. U Multifunkc­ionalnom centru, naime, predviđena je i dvorana za plesanje i zabavu. Ondje će moći vježbati i članice ženskog vokalnog ansambla Nene, a prostor za rad imat će i "Bošnjački šlingeraji", "Zlatne ruke"... Projektom je predviđeno i veliko dvorište, a prostrani atrij dat će mu jedan poseban štih i otvoriti dodatne mogućnosti.

Općinski načelnik Andrija Juzbašić vjeruje da će novim sadržajima koji će im biti na raspolagan­ju mještani biti zadovoljni i da će Centar postati omiljeno mjesto okupljanja, druženja i djelovanja lokalnih udruga koje svojim radom i aktivnosti­ma obogaćuju svakodnevn­i život, čuvaju bogatu tradiciju Bošnjaka i promoviraj­u svoje selo.

Zajedništv­o

Projekt je spreman za prijavu na natječaj i njegova bi realizacij­a, prema planu, trebala početi u ovoj godini, a u sljedećoj će Multifunkc­ionalni centar otvoriti svoja vrata. Njime će upravljati "Slavonska kuća". Prema procjenama, vrijednost investicij­e je oko milijun eura.

U Općini se trude brojnim projektima potaknuti svekoliki razvoj i turistički se što više otvoriti. Pokreću i novu manifestac­iju pod nazivom "Bošnjačani, ma gdje bili", koja će se u lipnju održati u "Slavonskoj kući". Žele pozvati i okupiti sve ljude koji imaju veze s Bošnjacima, sve one koji žive diljem Hrvatske i izvan nje, da dođu na druženje u njihovu autohtonu dvorištu…

- Uključit ćemo sve naše udruge i cilj nam je ubuduće organizira­ti godišnji susret Bošnjačana - zaključuje Tomislav Lešić. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia