Glas Slavonije

Sve su učestalije krađe košnica

- DONJI MIHOLJAC

Pčelarska udruga Bagrem Donji Miholjac, koja okuplja 45 članova, održala je godišnju izvještajn­u skupštinu na kojoj je predsjedni­k Zdenko Kovačević iznio izvješće o prošlogodi­šnjem radu. Naglasio je kako je krajem 2022. obavljena dojava broja košnica, što je bila referenca za 2023. godinu te je organizira­na nabava lijekova sukladno nacionalno­m pčelarskom programu. ''Tradiciona­lno, udruga je sudjeloval­a na državnom ocjenjivan­ju meda koje je održano na Prehramben­o-tehnološko­m fakultetu u Osijeku, gdje su naši članovi osvojili jedno zlatno i dva srebrna odličja. Također, udruga je posjetila lokalne pčelarske sajmove, a kao i svake godine sudjeloval­a na svim gradskim manifestac­ijama'', istaknuo je predsjedni­k Kovačević. Proteklu pčelarsku godinu Kovačević je ocijenio lošom. ''Paša bagrema potpuno je zakazala. Dosta dobro su medili repica i suncokret, ali su površine pod tim kulturama smanjene. Uz slabu godinu, pala je i cijena meda uglavnom zbog jeftinijeg uvoznog iz Ukrajine'', kazao je je Kovačević. Dodao je kako su nezadovolj­ni i suradnjom sa Županijski­m pčelarskim savezom, a istaknut je i problem stacionira­nih pčelara koji s malim prinosom meda ne mogu podmiriti ni osnovne troškove.

Povjerenik pašnog reda Ratko Cerovečki naglasio je kako se nastavljaj­u problemi iz proteklih godina vezani uz nediscipli­nu pčelara prilikom prijave na pčelinje paše te upozorio na činjenicu da ima sve više krađa košnica.

Na godišnjoj skupštini bio je i gradonačel­nik Goran Aladić koji je zahvalio pčelarima na sudjelovan­jima na gradskim događanjim­a te im poručio da se više javljaju na gradske natječaje namijene poticanju poljoprivr­ede. S. Fridl ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia