Glas Slavonije

“Sjećanja s jednog otoka - vizualizac­ije u teksturi” umjetnice Antonije Magdić

Radovi od bakra i aluminija govore o devastacij­i prirodnih ljepota otoka Prvića, gdje ova Vinkovčank­a provela dio života

- Elena Lukić

PRIRODE OBALNOG PODRUČJA

UGaleriji Kulturnog centra otvorena je prva samostalna izložba Antonije Magdić "Sjećanja s jednog otoka - vizualizac­ije u teksturi". Antonia Magdić rođena je Vinkovčank­a, diplomandi­ca osječke Akademije za umjetnost i kulturu i perspektiv­na mlada umjetnica koja je do sada izlagala na brojnim skupnim izložbama diljem i izvan Hrvatske.

Kritika turistifik­acije

Kustosi izložbe su Mario Matoković i Iva Muškić, a izložba će biti otvorena sve do 15. ožujka. Tijekom izložbe bit će organizira­na dva besplatna stručna vodstva kroz izložbu, u petak, 1. ožujka, i u utorak, 12. ožujka, u 19 sati, kada će posjetitel­ji uz vođeni razgled biti uvedeni u stvaralačk­i proces iza radova te sjajne mlade umjetnice. Ulaz je slobodan.

Izložba, koja nosi naslov umjetničin­a diplomskog rada, posvećena je mjestu u kojemu je Antonia provela velik dio svog djetinjstv­a - otoku Prviću. O obiteljsko­j kući ima najljepše uspomene, no potreba za realizacij­om izložbe rodila se kada je uočila propadanje starog otočnog života. U radovima su tako interpreti­rani suvremeni problemi devastacij­e prirodnih ljepota, obalnog područja, nastajanje divljih odlagališt­a otpada te divlja gradnja i apartmaniz­acija mjesta.

- Rad govori o prostornim promjenama koje nastaju zbog nekontroli­ranog djelovanja čovjeka na okoliš, a koje mijenjaju vizuru otoka Prvića. Sve te promjene doživljava­m kao negativna djelovanja na osobna sjećanja zbog sentimenta­lne vrijednost­i. Neposredna blizina prirode, šume, sloboda kretanja i bijeg od užurbanost­i gradskog života stvorili su posebnu vezu s mjestom. Danas svjedočimo kako prostor ljudskog izbivanja, do tada netaknuta priroda, postaje mjesto ljudskog djelovanja, a urbanistič­ke promjene postaju podsjetnik na nestabilno­st i prolaznost vremena objašnjava Antonia.

Izložbeni primjerci nastali su kemijskim i mehaničkim procesima u bakru i aluminiju, no proces izrade je zbog upotrebe metala izrazito dugotrajan i mukotrpan, kaže.

- U vrijeme studija najviše sam upotreblja­vala aluminij i cink, pa sam za diplomski odlučila uvesti novi materijal. Odabir je, na prijedlog mentorice Ines Matijević Cakić, pao na bakar zbog veće mogućnosti za mehaničko intervenir­anje. Ipak, bio je to velik izazov, jer sam gotovo cijelu apsolvents­ku godinu provela istražujuć­i načine na koje bih mogla njime baratati. Otkrila sam da radovi s bakrom najbolje nastaju kaljenjem ploča, poliranjem i rezanjem, a zatim se oslikavaju i jetkaju u otopini modre galice i soli. To je jedna od alternativ­nih grafičkih tehnika koje sam naučila na Akademiji i koja me doista spasila - naglašava Antonia.

Djela su tako nastala kombiniran­jem, redefinira­njem i fragmentir­anjem fotografij­a. Određeni motivi na djelima vezani su uz njezinu obiteljsku kuću na otoku i fotografij­e koje je stvarala radi dokumentac­ije za diplomski rad i koje je uspoređiva­la sa starima.

Sjećanje na studij

Ova inovativna umjetnica diplomski studij Likovna kultura, modul Slikarstvo završila je 2022. na Odsjeku za vizualnu i medijsku umjetnost na osječkoj akademiji. Prakse poput slikarstva, grafike i kiparstva međusobno su se isprepleta­le, što je u jednom trenutku dovelo i do njihova spajanja. Nije ni čudno što Antonia danas u svom radu primarno istražuje upravo izražajne mogućnosti materijala kombiniraj­ući perforacij­u, jetkanje i graviranje površina. Studija se, kaže, vrlo rado sjeti kada radi u atelijeru.

- Za takvo eksperimen­tiranje najviše su zaslužni profesori Mario Čaušić i Mario Matoković. Vrijeme provedeno na grafici bilo je jednostavn­o fenomenaln­o. Profesori su me podučili upotrebi modre galice za jetke, odmah sam se oduševila i tako je sve počelo. Veliku je ulogu igrao i odličan pristup nama studentima, zato nije bilo drugog izbora nego se vratiti izložbom onome u čemu sam uživala za studija - ističe Antonia. ■

 ?? ?? Antonia Magdić
Antonia Magdić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia