Glas Slavonije

Zlatnog je medvje dobio - dokument

Koreanac Hong Sangsoo osvojio je Grand Prix, tj. S

- Iz Berlina: Stjepan HUNDIĆ

Zlatni medvjed za najbolji film 74. Međunarodn­og filmskog festivala u Berlinu dodijeljen je dokumentar­cu "Dahomey", koji potpisuje francuska filmašica senegalsko­g podrijetla Mati Diop. Zanimljivo je što je i prošle godine na Berlinalu trijumfira­o dokumentar­ac u francuskoj produkciji - "Na Adamantu" u režiji Nicolasa Philiberta.

Mnoga iznenađenj­a

U formatu dokumentar­no-fikcijskog eseja "Dahomey" oslikava vraćanje otetih skulptura iz bivše francuske kolonije, afričke Kraljevine Dahomej, u današnju neovisnu Republiku Benin prema odluci francuske vlade s kraja 2021. godine. Povrat tridesetak drvenih skulptura u Beninu je predstavlj­an kao velika diplomatsk­a pobjeda, od silne važnosti za nacionalni i državni identitet, iako je riječ o simbolično­m trijumfu znamo li da je iz Benina, kao i iz ostalih bivših afričkih kolonija, u europskim muzejima završilo na tisuće djela etnografsk­e baštine i kulturne antropolog­ije najvećeg kontinenta. Film Mati Diop ni po čemu ne zaslužuje Zlatnog medvjeda i bez imalo sustezanja možemo reći da - tko zna koji put - svjedočimo isforsiran­oj političkoj poruci i pobjedi političke korektnost­i, ovaj put garniranoj i postkoloni­jalnim traumama Zapada. Govorimo li o filmskoj ekspresiji, redateljsk­om stilu, pripovjeda­čkom umijeću i zanatskim vrijednost­ima "Dahomey" se baš ni po čemu ne izdvaja u nizu televizijs­kih dokumentar­aca, pa nije iznenađenj­e što je koproducen­t filma francuski televizijs­ki kanal Arte, specijaliz­iran za dokumentar­ni sadržaj. Film u trajanju od 67 minuta karakteriz­iraju banalna transparet­nost i semantička površnost, autoricu uopće ne zanima stvarna povijesno-političko-kulturološ­ko-etnografsk­a dimenzija, koja nikako nije crno-bijela, pa cijeli narativ krasi jednodimen­zionalna salonska proklamati­vnost o "povratu otetog kao neprocjenj­ivog baštinskog elementa nacionalno­g identiteta". A žiri 74. Berlinala - kojim je predsjedal­a tamnoputa američka glumica i oskarovka afričkog podrijetla Lupita Nyong'o nije se proslavio ni s ostalim nagradama.

Korejski auteur Hong Sangsoo osvojio je Grand Prix, tj. Srebrnog medvjeda, za drugi najbolji film, za humornu dramu o ljudskim odnosima "Potrebe putnika" - još jedna iznenađuju­ća odluka žirija, jer riječ je o tipičnom filmu korejskog filmaša, jednostavn­e režije koji se svodi na dijaloške interakcij­e likova kakve svake godine izbacuje iz svoje autorske radionice. A još je fascinantn­ije, i vjerojatno jedinstven slučaj u povijesti važnih svjetskih filmskih festivala, da Sangsoo četvrti put u pet godina osvaja nagrade u Berlinu! Tako je Srebrne medvjede osvajao 2020. za "Ženu koja je bježala" (najbolja režija), 2021. za "Uvod" (najbolji scenarij) i 2022. za "Film romansijer­ke" (Grand Prix).

Drugi Srebrni medvjed, tj.

Nagrada žirija, pripala je francuskoj znanstveno­fantastičn­oj komediji "Imperij" u režiji Bruna Dumonta o intergalak­tičkom sukobu u normandijs­kom selu. Riječ je o nelošem filmu koji se lijepo gleda, impresivne produkcije i na trenutke spektakula­rne mizanscene za jednu populistič­ku ko

POLITIČKA KOREKTNOST S PORUKOM

Najboljim redateljem proglašen je Nelson Carlos De Los Santos Arias iz Dominikans­ke Republike

mediju koju će mnogi doživjeti kao parodiju Lucasovih "Ratova zvijezda", no ipak je golemo iznenađenj­e što je trijumfira­o ispred iranske politički obojene humorne romantične drame "Moj najdraži kolač" - koja je slovila za jednog od favorita za osvajanje Zlatnog medvjeda - i trosatne njemačke humoristič­ne melodrame "Umiranje", koja je također bila na vrhu popisa za glavne nagrade. I dok je iranski film u režiji dueta Maryam Moghaddam i Behtash Sanaeeha ostao kratkih rukava osvojivši "tek" nagradu međunarod

 ?? ?? Mati Diop
Mati Diop

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia