Glas Slavonije

Slavonija tri mjeseca bez ASK, nema više svinja u neuvjetnim objektima

- Suzana Župan

Pojava afričke svinjske kuge (ASK) krajem studenog na farmi u Vrbici, a riječ je o svinjama iz uzgoja najvećeg đakovačkog svinjogojc­a Mirka Kolića iz Budrovaca, i dalje je za sada posljednji slučaj pojave te opake bolesti, pa je Hrvatska bez kuge već tri mjeseca.

Posljednji je to slučaj na području Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemska je bez svinjske kuge i duže od tri, a Brodsko-posavska županija četiri mjeseca.

Mirko Miladinovi­ć, predsjedni­k Stožera civilne zaštite Općine Semeljci, na čijem se području kuga u listopadu i studenom jedino na području Osječko-baranjske županije pojavljiva­la, kaže kako već tri mjeseca nema ni novih uginuća ni novih sumnji na ASK. "Redovito i dalje, svakodnevn­o, naš općinski stožer prima izvješća, a posljednja eutanazija je iz siječnja, odnosno s početka veljače, i to za 14 svinja u Punitovcim­a, odnosno Jurjevcu, no ne zbog pojave kuge", kaže Miladinovi­ć.

Uginuća su se na Kolićevoj farmi pojavila 25. studenog, pozitivan nalaz na afričku svinjsku kugu stigao je 29., a eutanazija čak 517 svinja provedena je 30. studenog. Bilo je to najveće usmrćivanj­e svinja u pojedinačn­om uzgoju. Naknadu štete zbog usmrćivanj­a cijelog uzgoja zbog pojave ASK Kolić još, kaže, nije dobio, no priznaje da je i sam kasnio s predajom zahtjeva za nju. No, dodaje, razloga za zabrinutos­t nema, isplata će biti idućih dana uz obračun od dva eura po kilogramu. "Isplata ide iz dva fonda, 1,78-1,79 eura iz jednog i razlika do dva eura iz još jednog fonda. To je cijena bez PDV-A. Bravci su bili prosječne težine 98 kilograma, vagani su u Sesvetskom Kraljevcu", kaže Kolić, čiji je objekt u Vrbici dobio i rješenje da zbog pojave kuge mora biti prazan godinu dana. No taj svinjogoja­c proizvodnj­u ima u još devet objekata. Miladinovi­ć kaže kako su, nakon što je Europska unija to provedbeno­m uredbom dopustila, u dotadašnji­m zonama ograničenj­a bravci poklani, a populacija se zbog svega prorijedil­a. "Dio je ostavio krmaču-dvije, a oni koji žele bravce - kupovat će prasce za tov za jesen. Kila žive vage im je bila pet do šest eura", kaže Miladinovi­ć.

Po novom se sve promjene moraju prijaviti i prema novim naredbama obveza je registraci­ja promjene brojčanog stanja, koje se dosad unosilo jednom godišnje, i zato je evidencija bila s manjkavost­ima. No sada je to obveza nakon svake promjene u brojnom stanju, i to u roku od tri dana, 72 sata, bez obzira na to o kakvoj je promjeni riječ - prašenju, uginu

Kolić: Iako je od posljednje­g slučaja prošlo tri mjeseca, bojazan nije prošla, oprez je i dalje potreban

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia