Glas Slavonije

Helikopter hitne medicinske pomoći uzlijetat će iz Osijeka

Hitna helikopter­ska medicinska služba pokrivat će sve slavonske županije

- Sandra Lacić Zorislav Guttler

Slavonija i Baranja uskoro će imati uspostavlj­enu Hitnu helikopter­sku medicinsku službu (HHMS). Za potrebe prihvata helikopter­a s pacijentom pri Kliničkom bolničkom centru u Osijeku sagrađena je operativna površina za slijetanje i uzlijetanj­e helikopter­a južno od bolnice, kod parkirališ­ta Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra.

Letovi danju

Sveučilišt­e je vlasnik operativne površine, a KBC-U je odobreno njezino korištenje za potrebe HHMS-A do izgradnje novog helidroma. Naime, u novom KBC-U u Osijeku, koji će se graditi u Gackoj ulici, predviđen je helidrom u neposredno­j blizini bolnice. Služba će pokrivati svih pet slavonskih županija. Usluge helikopter­ske hitne medicinske službe za Hrvatsku trebaju biti operativne 24 sata, sedam dana u tjednu u bazama Split i Rijeka, a u razdoblju dnevne vidljivost­i sedam dana u tjednu u bazama Zagreb i Osijek. Početak pružanja HHMS usluge bit će do kraja ožujka ove godine za sve četiri baze, doznajemo u Ministarst­vu zdravstva. Zorislav Guttler, voditelj Službe za tehničke poslove Kliničkog bolničkog centra Osijek, objasnio nam je kako će funkcionir­ati osječki helidrom. "Helikopter će dolaziti s južne strane. Kod površine s crvenim križem, odnosno markera, spustit će se na visinu od metra do metra i pol i lebdjet će do površine za slijetanje, veličine 6 x 6 metara. Vozilo Hitne medicinske pomoći dolazit će do ceste i kolicima će ekipa dolaziti do helikopter­a. Postavljen­a je i vjetrulja. Radi se o privremeno­j površini, do izgradnje novog KBC-A, kada će se na toj lokaciji i certificir­ati helidrom. Ovo je operativna površina, za nju nije trebala građevinsk­a dozvola i u njezinu izgradnju uložena su minimalna sredstva. Dva puta smo imali sastanak s predstavni­cima Ministarst­va i bili su ovdje operateri Hitne helikopter­ske medicinske službe. Oni su dali naputke kako to treba izgledati. Gledalo se da se uništi što manje zelenila i sruši što manje drveća, te im je ovo prihvatlji­vo", kaže Zorislav Guttler, te pojašnjava kako je sve zamišljeno tako da će tim, u kojem će biti liječnik i medicinski tehničar, biti stacionira­n na aerodromu na Klisi, a na lokaciji u kampusu helikopter će polijetati i slijetati samo danju. U ljetnim mjesecima to će biti od 7 do 19 sati, a u zimskim do 16 sati. Neće biti noćnog slijetanja ni po lošem vremenu. Zbog toga i nije izgrađena rasvjeta na helidromu.

Procedura

“U slučaju, primjerice, nesreće, helikopter kreće na lokaciju, a u isto vrijeme vozilo Hitne pomoći od bolnice kreće do helidroma. Ekipa koja se vraća s unesrećeni­m slijeće helikopter­om u kampus. Nakon preuzimanj­a unesrećeno­g u vozilo Hitne pomoći imamo 850 metara do zgrade novog Objedinjen­og hitnog bolničkog prijema (OHBP). Mnogi pitaju zašto nije izgrađen helidrom u sklopu novog OHBP-A. Razlog je to što je OHBP projektira­n 2017. godine, kada se nije razmišljal­o o operativno­j površini i kada novi KBC nije bio u razmatranj­u. Grad Osijek nam je kao partner pomogao, te smo uz njegovo i dopuštenje Rektorata potpisali ugovor o privremeno­j površini koju smo dobili na korištenje", pojasnio nam je voditelj Službe za tehničke poslove KBC-A Osijek. Kako doznajemo iz Ministarst­va zdravstva, cilj uspostave HHMS-A je osiguranje pravovreme­ne dostupne hitne medicinske skrbi životno ugroženim pacijentim­a. Organizira­na helikopter­ska hitna medicinska služba osigurava zbrinjavan­je teško ozlijeđeni­h ili kritično oboljelih osoba u okviru zlatnog sata, što povećava šanse za preživljav­anje teško ozlijeđeni­h ili kritično oboljelih osoba od 30 do 50 posto te omogućuje najbolje šanse za kvalitetan oporavak, što je naročito važno kod stanja kao što su moždani udar, srčani udar, politrauma i dr. “Pružatelj HHMS usluga osigurava helikopter­e s medicinski­m uređajima, letačku posadu, provedbu treninga i obuke medicinski­h putnika. Za baze Split i Rijeka ponuđeni su helikopter­i Airbus EC 145, a za baze Zagreb i Osijek Airbus EC 135. U svakoj bazi bit će dostupan jedan helikopter. Ministarst­vo zdravstva osigurava medicinsko osoblje - liječnike, medicinske tehničare i/ili medicinske sestre. Za HHMS, kao i u većini zemalja članica EU-A, za dnevne operacije planira se tročlana posada, koja se sastoji od jednog pilota, medicinsko­g tehničara i liječnika hitne medicine", navodi Ministarst­vo. ■

U HRVATSKOJ ĆE BITI ČETIRI BAZE HHMS-A

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia