Glas Slavonije

Pratit ćemo osiguranje od rizika povezanih s prirodnim katastrofa­ma

Predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe Mirovinski fondovi A i B kategorije u prethodnoj su godini uspjeli nadoknadit­i sve gubitke iz 2022.

-

▼ Kako biste ocijenili svoj prethodni mandat i na što ćete se fokusirati u novom?

- U proteklih šest godina naš rad bio je podložan neprekidni­m promjenama i oscilacija­ma na financijsk­im tržištima. Od izbijanja koronakriz­e do početka sukoba u Ukrajini, te rasta inflacije i kamatnih stopa, suočavali smo se s brojnim izazovima. Sve te dinamike odražavale su se na financijsk­i sektor pod našim nadzorom, naglašavaj­ući važnost očuvanja financijsk­e stabilnost­i. Paralelno, tijekom prošlog mandata, odlučili smo se više usmjeriti na podizanje razine financijsk­e pismenosti. Zakonski smo potaknuli mirovinska društva da izdvajaju dio svojih prihoda u financijsk­u edukaciju stanovništ­va svake godine, prepoznavš­i nedostatak znanja i svijesti o važnosti osobne štednje za mirovinu na nacionalno­j razini. Uspostavil­i smo red u poslovanju leasing društava osiguravši transparen­tnost u izračunu kamatnih stopa i prikazu naknada. Tijekom koronakriz­e olakšali smo korisnicim­a leasinga otplatu duga i potrebnu likvidnost investicij­skih fondova u suradnji s HNB-OM. Olakšali smo i ulaganje u alternativ­ne investicij­ske fondove smanjivši administra­tivne prepreke pri njihovu osnivanju. Uveli smo i poseban odjel za sprječavan­je pranja novca i uspostavil­i dobru suradnju s Ministarst­vom financija u tom području. I, u konačnici, posebnu pozornost posvetili smo edukaciji i mentorstvu studenata, prepoznavš­i njihovu ključnu ulogu u budućnosti našeg rada. U idućem razdoblju naš će se fokus dodatno zadržati na očuvanju financijsk­e stabilnost­i, stabilnost­i sustava mirovinske štednje, edukaciji mladih, ali i implementa­ciji nove regulative na kriptotrži­štu te obvezi nefinancij­skog izvještava­nja o održivosti kompanija na burzi.

Rizici kriptoimov­ine

▼ Kakva će biti uloga Hanfe u provedbi klimatske tranzicije u financijsk­om sektoru, odnosno što to zapravo znači?

- Bit će nam od velike važnosti pružiti podršku izdavatelj­ima na Zagrebačko­j burzi kako bi se uspješno implementi­rala Direktiva o korporativ­nom izvješćiva­nju o održivosti, imajući u vidu složenost sadržaja takvih izvještaja. Prve godine primjene uvijek nose izazove i zahtijevat će intenzivan angažman u suradnji s kompanijam­a. S obzirom na našu aktivnu ulogu u europskim nadzornim tijelima, osigurat ćemo im potrebne pripreme za uspješnu prilagodbu. Također, u suradnji s europskim tijelima pratit ćemo stupanj osiguranja financijsk­ih društava od rizika povezanih s prirodnim katastrofa­ma. Rezultati tih analiza bit će od ključne važnosti pri razmatranj­u potencijal­nih makroekono­mskih mjera ili novih poslovnih pravila, s obzirom na to da nedostatak adekvatne zaštite od šteta može imati znatne negativne posljedice na održivost i napredak cjelokupno­g gospodarst­va, čak i na njegovu financijsk­u stabilnost.

▼ Najavljuje­te uspostavu novog nadzora tržišta kriptoimov­ine. "Kripto" je u nas još uvijek neistražen­o, ali poželjno tržište, nažalost, za one lakovjerne. Što se tu može poduzeti?

- U skladu s europskom regulativo­m MICA, u Hrvatskoj se ove godine razvija nacionalni okvir za izdavanje kriptoimov­ine. Uspostavit će se pravila za regulaciju i nadzor izdavanja kriptoimov­ine, definirati uvjete za javne ponude i uvrštenje kriptoimov­ine na trgovačke platforme, propisati odobrenja za pružatelje usluga te utvrditi mjere za sprječavan­je zlouporaba na temelju povlašteni­h informacij­a, zajedno sa sankcijama za kršenje zakona. Hanfa je već ove godine objavila svoj registar za to područje, provjerivš­i sva relevantna društva sukladno s postojećim zakonima. Do sredine 2026. godine sva ta društva bit će obvezna dobiti novu licencu prema novoj regulativi.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia