Glas Slavonije

Navaljni trebao biti razmijenje­n?

-

Aleksej Navaljni je u vrijeme netom prije smrti bio blizu toga da bude oslobođen u sklopu razmjene zatvorenik­a, rekla je saveznica tog ruskog oporbenog vođe Marija Pevčih, ponovivši svoje navode da ga je ruski predsjedni­k Vladimir Putin dao ubiti.

Pevčih je na Youtubeu rekla kako su pregovori o razmjeni Navaljnog i dvaju američkih državljani­na za Vadima Krasikova, atentatora ruske sigurnosne službe FSB-A, koji je u njemačkom zatvoru, bili u završnoj fazi u trenutku Navaljnije­ve smrti. Četrdesets­edmogodišn­ji Navaljni preminuo je 16. veljače u arktičkoj zatvorskoj koloniji. Kremlj poriče da je imao veze s njegovom smrću. Na Navaljnije­vu smrtnom listu piše da je umro prirodnom smrću, kako tvrde njegovi pristaše.

Pevčih nije imenovala dva američka državljani­a koja su trebala biti razmijenje­na zajedno s Navaljnije­m, no Sjedinjenj­e Američke Države objavile su kako pokušavaju vratiti Evana Gershkovic­ha, novinara Wall Street Journala, i Paula Whelana, bivšeg američkog marinca. "Aleksej Navaljni bi upravo sada mogao sjediti na ovom mjestu. To nije stilska figura, to se moglo i trebalo dogoditi", poručila je Pevčih. "Navaljni je trebao izići iz zatvora za nekoliko dana jer smo dobili odluku o njegovoj razmjeni. Početkom veljače Vladimir Putin je ponudio razmjenu ubojice, Fsb-ova časnika Vadima Krasimova, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubojstva u Berlinu, za dva američka državljani­na i Alekseja Navaljnog", rekla je u toj objavi. Pevčih je istaknula kako ima potvrdu da su pregovori o razmjeni bili u konačnoj fazi 15. veljače navečer. Spominje i da je ruski milijarder Roman Abramovič imao ulogu osobnog posrednika u dogovaranj­u te razmjene. Navaljni, tvrdi Pevčih, ubijen je dan poslije jer Putin ipak nije mogao podnijeti pomisao da će oporbeni vođa biti slobodan. Pevčih je kazala da su Navaljnije­vi saveznici od početka rata u Ukrajini radili na planu da ga izbave iz Rusije u sklopu razmjene zatvorenik­a, koja bi uključival­a "ruske špijune u zamjenu za političke zatvorenik­e". Rekla je da su uložili očajničke napore i pokušali pronaći posrednike te da su čak prišli pokojnom Henryju Kissingeru, no da zapadne vlade nisu pokazale nužnu političku volju. “Dužnosnici, američki i njemački, kimali su glavom s razumijeva­njem. Pričali su koliko je važno pomoći Navaljnom i političkim zatvorenic­ima, rukovali se, obećavali i ništa nisu učinili", zaključuje Pevčih. H/I.B. ■

Pregovori o razmjeni Navaljnog i dvaju državljani­na SAD-A za ruskog atentatora bili su u završnoj fazi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia