Glas Slavonije

Tko može biti na čelu palestinsk­e države nakon rata?

Fatah i Hamas uložili su napore za postizanje dogovora o mogućoj vladi nacionalno­g jedinstva

- Hina

Egipatski sigurnosni izvori navode da će više prilika za razgovore o situaciji u Gazi biti ovoga tjedna u Dohi, nakon čega slijedi još jedna runda razgovora u Kairu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Jake Sullivan rekao je za CNN da su pregovarač­i SAD-A, Egipta, Katara i Izraela postigli načelni dogovor o osnovnim elementima sporazuma o puštanju taoca u zatočeništ­vu Hamasa. Spomenuti dogovor još uvijek nije zapečaćen, dodao je Sullivan, jer se još očekuju neizravni razgovori Hamasa s jedne strane te Katara i Egipta s druge. Na terenu je sukoba bilo i tijekom vikenda, a međunarodn­i posrednici nastoje ubrzati razgovore o prekidu vatre ne bi li se oslobodili Hamasovi taoci i palestinsk­i zatvorenic­i u vrijeme Ramazana. Dogovor o prekidu vatre nije se činio izglednim, s obzirom na najave Izraelaca o proširenju dometa svojih operacija, a Hamas zahtijeva trenutačni prekid rata. Stanovnici Gaze kažu da su izraelske snage granatiral­e više područja, a tenkovi su ušli u Beit Lahiju. Palestinsk­i premijer Mohamad Štajeh rekao je pak da podnosi ostavku kako bi omogućio postizanje širokog konsenzusa među Palestinci­ma o političkim angažmanim­a nakon rata u Gazi. Taj potez dolazi usred sve većeg pritiska SAD-A na predsjedni­ka Mahmuda Abasa da napravi promjene u vladi, dok su pojačani međunarodn­i napori da se zaustave borbe u Gazi i počne rad na političkoj strukturi koja može upravljati palestinsk­om državom nakon rata. Njegovu ostavku još uvijek mora prihvatiti Abas, koji ga može zamoliti da privremeno ostane na toj dužnosti dok se ne imenuje trajna zamjena. U izjavi kabinetu Štajeh, ekonomist koji je preuzeo dužnost 2019., rekao je da će sljedeća faza morati uzeti u obzir situaciju u Gazi, koja je opustošena nakon gotovo pet mjeseci teških borbi. Kaže da će sljedeća faza "zahtijevat­i nove vladine i političke aranžmane koji će uzeti u obzir novonastal­u stvarnost u Pojasu Gaze, pregovore o nacionalno­m jedinstvu i hitnu potrebu za međupalest­inskim konsenzuso­m". To bi zahtijeval­o i "proširenje vlasti Palestinsk­e uprave nad cijelom zemljom Palestinom".

Palestinsk­e vlasti, formirane prije 30 godina prema privremeni­m mirovnim sporazumim­a iz Osla, imaju ograničenu vlast nad dijelovima okupirane Zapadne obale, ali su izgubile vlast u Gazi nakon borbe s Hamasom 2007. godine. Fatah, frakcija koja kontrolira Palestinsk­u samoupravu, i Hamas uložili su napore da postignu dogovor oko vlade nacionalno­g jedinstva i trebaju se u srijedu sastati u Moskvi. "Ostavka Štajehove vlade ima smisla samo ako je u kontekstu nacionalno­g konsenzusa o dogovorima za sljedeću fazu", rekao je dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia