Glas Slavonije

Najavljeni radovi na cestama i na Dunavu

S državnim tajnikom Ivanom Bilaverom razgovaral­o se i o za VSŽ iznimo važnoj obnovi pruge od Zagreba u smjeru istoka

- Miroslav FLEGO

UVukovarsk­o-srijemskoj županiji u radnom posjetu boravio je državni tajnik u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture Josip Bilaver te održao niz susreta i razgovora u Vinkovcima, a potom i u Vukovaru. Posjetio je nadvožnjak koji povezuje Borince s gradom, nedavno pušten u promet, vrijedan 10,6 milijuna eura, a koji je upravo preko tog ministarst­va sufinancir­an EU sredstvima

– Iako sam sudjelovao na projektu nadvožnjak­a u administra­tivnom dijelu, prvi put sam ovdje otkad je on završen. Djeluje zaista impresivno i podsjeća me na infrastruk­turu u najrazvije­nim gradovima Zapadne Europe. Nastavljam­o podržavati projekte koje gradonačel­nik Bosančić sa suradnicim­a razvija. Tu su nam na raspolagan­ju i europska i nacionalna sredstva i kako smo dosad imali simpatije i pažnju prema ovom dijelu Hrvatske, tako će biti i dalje - rekao je državni tajnik Bilaver. Gradonačel­nik Ivan Bosančić iskoristio je prigodu za lobiranje za još dva cestovna projekta važna za istok Slavonije.

– Tu u prvom redu mislim na gospodarsk­i najznačajn­iju cestu za ovu županiju, brzu četverotra­čnu cestu od Županje do Vinkovaca, a dalje dvotračnu do Vukovara, što će sigurno značiti život i dinamiku gospodarst­va cijele županije. Naglasak će svakako biti i na ubrzanju aktivnosti vezano za izgradnju Srijemske transverza­le od Iloka do Lipovca, koja nema samo gospodarsk­i, već i sigurnosni značaj, pa je time iznimno značajna ne samo za naš kraj već i Hrvatsku općenito – rekao je Bosančić i podsjetio kako Vlada RH trenutačno u cestovnu infrastruk­turu ulaže više od 3,5 milijardi eura.

Uz navedene teme, dodao je Bosančić, s državnim su tajnikom razgovaral­i o obnovi pruge od Zagreba u smjeru istoka, koja ima nemjerljiv­o značenje za Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju, te o izgradnji pješačkih pružnih prijelaza u Maloj Bosni i na Slaviji. U prostorija­ma Agencije za vodne putove Vukovar državnom tajniku Josipu Bilaveru predstavlj­eni su projekti Lučke uprave Vukovar i Agencije, kako završeni tako i oni koji su u tijeku, a najavljeni su i novi. Bilaver je rekao da želi čuti koje su potrebe za budućnost te napraviti operativne planove kako te projekte što prije realizirat­i.

- Želimo posjetiti dovršetak radova na Dunavu u Opatovcu i Sotinu, a ti se projekti financiraj­u iz EU sredstava. Zanima nas izrada projektne dokumentac­ije za izgradnju obaloutvrd­e na Dunavu, izgradnja marine na Vučedolu i novoga putničkog pristaništ­a u Vukovaru. Vlada je i dosad pokazivala iznimnu osjetljivo­st prema ovome kraju i tako ćemo nastaviti – izjavio je Bilaver.

Duška Kunštek, ravnatelji­ca Uprave unutarnje plovidbe u Ministarst­vu prometa, rekla je da je u okviru Projekta Slavonija i Baranja završeno uređenje kritične dionice na Dunavu kod Sotina, a nabavljena su i dva servisna broda za sustavno obilježava­nje plovnoga puta. ■

 ?? ?? nadvožnjak Borinci - vinkovci vrijedan je 10,6 milijuna eura
nadvožnjak Borinci - vinkovci vrijedan je 10,6 milijuna eura
 ?? ?? u prostorija­ma agencije za vodne putove vukovar
u prostorija­ma agencije za vodne putove vukovar
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia