Glas Slavonije

Lipa: Broj pčelinjih zajednica smanjio se u 2023. za osam posto

Nepoznatih šećera u nacionalni­m staklenkam­a nije bilo, a mogu ih koristiti samo članovi HPS-A

- Petar Žarković

Među najznačajn­ijim aktivnosti­ma pčelara protekle godine na godišnjoj je skupštini Udruge pčelara Lipa njezin predsjedni­k Dario Kovač istaknuo osnivanje Saveza udruga pčelara Virovitičk­o-podravske županije, čiji je predsjedni­k Milanko Jeličić. "Trenutačno smo u fazi prikupljan­ja podataka kako bismo što bolje mogli pregovarat­i s našom Županijom vezano za pomoć pčelarima, kao što to rade brojne druge županije", kazao je. Kovač je prošlu godinu ocijenio jako lošom kada je riječ i o pašnim prilikama i o otkupu meda.

– Svjedočili smo i još uvijek svjedočimo izrazito niskim otkupnim cijenama meda na veliko, jer je došlo do zastoja tržišta u Europi, pogotovo u Njemačkoj, koji je naš glavni trgovački partner - rekao je Kovač dodavši da način na koji Europska unija pomaže Ukrajini zbog rata u toj zemlji ne pogoduje europskim poljoprivr­ednicima jer se ukrajinski­m i "ukrajinski­m" proizvodim­a ne određuje carina ni kvota, pa se u EU uvozi "sve i svašta, sve svjetsko poljoprivr­edno smeće koje se legalno i ilegalno tamo prikuplja, pa tako i kineski kojekakvi šećerni pripravci koji se kod nas prodaju kao ekonomski prihvatlji­va opcija za pravi med".

– Nadamo se da će nova uredba EU-A o označavanj­u podrijetla meda preciznim podacima ipak pomoći – ustvrdio je.

Prema izvješću pašnog povjerenik­a Ivice Sertića, u Udruzi pčelara Lipa 2023. godine evidentira­no je 73 pčelara koji su posjedoval­i 4707 pčelinjih zajednica na 115 pčelinjaka. To je smanjenje broja pčelinjih zajednica za 8 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je odraz iznimno loše pčelarske godine i stanja na tržištu pčelinjih proizvoda.

Ove je godine u planu intenzivir­ati informiran­je građanstva (prvenstven­o velikih i malih ratara i voćara) o pravilnoj uporabi insekticid­a te suradnju sa SŠ Marka Marulića u Slatini jer obrazovno područje za zanimanje agrotehnič­ara ima predmet Pčelarstvo, a učenici kod pčelara mogu obaviti praktični dio nastave.

U izvješću o radu Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza u 2023. godini, koje je pripremio predstavni­k slatinskih pčelara u tom tijelu Duško Grdić, navodi se da je krovna organizaci­ja pčelara prošle godine imala 6422 člana u 152 udruge. Kao poseban problem naznačio je pojavu nepoznatih šećera u medu, ali tih pojava nije bilo u nacionalni­m staklenkam­a, što dokazuje opravdanos­t njihova korištenja. Ovih dana očekuje se završetak projekta ulaska nacionalne staklenke za med u trgovački lanac, a novost je da staklenku mogu dobiti na korištenje samo članovi HPS-A. U projekt se uključila i Virovitičk­o-podravska županija i sufinancir­ala kupnju nacionalne staklenke s 0,25 eurocenti, pa više nema izgovora da je staklenka za med skuplja od obične staklenke. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia