Glas Slavonije

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

-

Kinološka udruga Slatina organizira­la je godišnju smotru, odnosno ocjenjivan­je sposobnost­i lovačkih pasa za uzgoj, i polaganje ispita prirođenih osobina (IPO) lovačkih pasa.

Manifestac­ija je održana u domu Lovačke udruge Sokol iz Gornjeg Miholjca u Donjim Kusonjama, a ocjenjivač je bio međunarodn­i kinološki sudac za oblik i rad svih pasmina lovačkih pasa, prof. dr. sc. Ivica Bošković, inače izvanredni profesor na osječkom Fakultetu agrobioteh­ničkih znanosti. Dr. Bošković je predavač i ispitivač u Hrvatskom lovačkom savezu, ocjenjivač trofeja, lovnik i lovočuvar, predsjedni­k je Kinološke udruge Osijek i predsjedni­k Osječkog sokolarsko­g društva, a također je uzgajivač epanjel bretona, oštrodlaki­h jazavčara standardne veličine i istarskih oštrodlaki­h goniča.

Prema riječima predsjedni­ka Kinološke udruge Slatina Martina Bišćana, takvu smotru i polaganje IPO ispita lovačkih pasa udruga organizira jednom godišnje, najčešće u rano proljeće, jer to je vrijeme kad završe zimski skupni lovovi, pa su smanjene lovačke aktivnosti. "Ta manifestac­ija ujedno je priprema pasa i njihovih vlasnika za sljedeću lovnu sezonu", rekao nam je predsjedni­k Bišćan. Na ovogodišnj­oj smotri bilo je 19 pasa - 13 alpskih jazavčara, dva alpska brandl braka, jedan posavski gonič, jedan slovački kopov, jedan istarski oštrodlaki gonič i jedan njemački oštrodlaki ptičar. Većina pasa i njihovih vlasnika članovi su slatinske udruge ili ljubitelji pasa sa slatinskog područja, ali bilo je i onih s osječkoga i donjomihol­jačkoga područja.

Devet pasa dobilo je ocjenu odličan, šest je ocijenjeno vrlo dobrim, jedan pas bio je dobar, a tri su dobila ocjenu dovoljan.

– To su ocjene koje su bitne za uzgoj. Ženke s ocjenama dovoljan i nedovoljan ne smiju ići u uzgoj, a mužjaci samo s ocjenama vrlo dobar i odličan mogu u uzgoj. Ocjene dovoljan i nedovoljan dobiju psi koji imaju probleme sa zubalom, a mužjaci i s testisima, i to su psi koji se automatski isključuju iz uzgoja kako zbog nasljednos­ti u leglima ne bi bilo problemati­čnih štenaca. Mužjaci ni s ocjenom dobar ne mogu u uzgoj. Ispit prirođenih osobina (IPO) položili su svi psi, što znači da su sposobni za lov, odnosno da imaju osobine koje su im potrebne za lov – pojasnio je sustav ocjenjivan­ja Martin Bišćan. U organizaci­ji manifestac­ije predsjedni­ku Bišćanu najviše su pomogli voditelj uzgoja u Kinološkoj udruzi, uzgajivač alpskih brak jazavčara Mario Dušak i blagajnik udruge, uzgajivač ptičara Vlado Horvat. Petar Žarković ■

Ženke s ocjenama dovoljan i nedovoljan ne smiju u uzgoj, a mužjaci mogu samo s ocjenama vrlo dobar i odličan

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia