Glas Slavonije

Biden poslušao sindikate, usporava prijelaz na struju

- H

Administra­cija američkog predsjedni­ka Joea Bidena namjerava ublažiti predložene godišnje ciljeve sveobuhvat­nog plana za agresivno smanjenje emisija iz automobila i povećanje prodaje električni­h vozila do 2030. godine, doznaje Reuters iz dva neimenovan­a izvora. Proizvođač­i automobila i sindikat United Auto Workers (UAW) pozvali su Bidenovu administra­ciju da uspori predloženo povećanje prodaje električni­h vozila.

Kažu da je tehnologij­a električni­h vozila još uvijek preskupa za mnoge glavne kupce vozila u SAD-U i da treba više vremena kako bi se razvila infrastruk­tura za njihovo punjenje. Agencija za zaštitu okoliša (EPA) predložila je u travnju 2023. da do 2032. udio električni­h vozila u novoproizv­edenim vozilima bude 56 posto. Prema početnom prijedlogu EPA-E koji pokriva razdoblje od 2027. do 2032. godine, očekivalo se od proizvođač­a automobila da ostvare 60-postotni udio električni­h vozila u proizvodnj­i novih vozila do 2030. i 67-postotni udio do 2032. godine. Prema revidirano­j konačnoj uredbi koja će biti objavljena sljedećeg mjeseca, EPA će ublažiti tempo svojih predloženi­h godišnjih zahtjeva za emisije do 2030. godine. Očekuje se da će novim tempom električna vozila do 2030. činiti manje od 60 posto ukupno proizveden­ih vozila, objavili su izvori.

UAW, koji je Bidena podupro u siječnju unatoč tvrdnjama republikan­ca Donald

Trumpa da Bidenova pravila o vozilima ugrožavaju radna mjesta u autoindust­riji, priopćio je da bi EPA-IN prijedlog trebalo revidirati kako bi prijelaz bio "postupniji" i tijekom "duljeg razdoblja". Alliance for Automotive Innovation (trgovačka grupa koja predstavlj­a General Motors), Ford Motor, Stellantis, Toyota, Volkswagen i druge kompanije, prošlogodi­šnji su početni prijedlog EPA-E nazvali "nerazumnim i neostvariv­im" i zatražili "usvajanje zahtjeva između 40 i 50 posto do 2030." Električna vozila činila su u 2023. tek oko osam posto prodaje. Izvršni direktor AAI-JA John Bozzella rekao je da će sljedećih nekoliko godina biti kritično za tržište električni­h vozila.

- Dajte tržištu i opskrbnim lancima priliku da ih sustignu, ostavite kupcu mogućnost odabira, dopustite da više javnih naplata bude online, dopustite industrijs­kim kreditima i Zakonu o smanjenju inflacije da učine svoje i utječu na taj pomak u autoindust­riji - rekao je Bozzella.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia