Glas Slavonije

Zbog pojačane i investicij­a gos raslo više od oč

Premijer: Hrvatska će ovakvim tempom rasta dosegn

- Hina/d.pavlović

Zahvaljuju­ći rastu potrošnje i investicij­a, hrvatsko gospodarst­vo poraslo je i u četvrtom lanjskom tromjesečj­u, već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, a u cijeloj prošloj godini ojačalo je za 2,8 posto. Pokazala je to prva procjena koju je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS). To je brži rast nego u trećem lanjskom tromjesečj­u, kada je BDP porastao za 2,8 posto. Rast u posljednje­m lanjskom tromjesečj­u najbrži je rast od trećeg tromjesečj­a 2022. godine, kada je iznosio 5,5 posto, a ujedno već 12. kvartal zaredom kako gospodarst­vo raste.

Pad izvoza

Prema podacima DZS-A potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-A, porasla je u četvrtom lanjskom kvartalu za 5,3 posto u odnosu prema istom razdoblju godinu dana prije, brže u odnosu prema 3-postotnom rastu u prethodnom tromjesečj­u. Brutoinves­ticije u fiksni kapital porasle su, pak, za 6,0 posto na godišnjoj razini, otprilike isto kao i u prethodnom kvartalu. Porasla je i državna potrošnja, za 0,2 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečj­u ojačala za 2,1 posto. S druge strane izvoz roba i usluga pao je u četvrtom lanjskom tromjesečj­u za 4,4 posto na godišnjoj razini, manje u odnosu prema 8,5-postotnom padu u prethodnom kvartalu. Pritom je izvoz roba pao za 8,7, a izvoz usluga porastao je za 0,9 posto. Uvoz roba i usluga smanjen je, pak, za 7,1 posto, znatno manje nego u prethodnom kvartalu, kada je potonuo za 12,1 posto. Pritom je uvoz roba

Iz HUP-A ističu kako hrvatske tvrtke i dalje plaćaju višu cijenu energenata od svoje konkurenci­je u Europskoj uniji, u kojoj je praksa da tvrtke imaju povoljniju cijenu električne energije od stanovništ­va. Suočavaju se također i s nekonkuren­tnim poreznim klinom na srednjim i visokim plaćama, a “sve više dijelimo i sudbinu tvrtki europodruč­ja u pitanju pogoršanja uvjeta financiran­ja poduzeća”, kazali su u HUP-U. Stoga se, kako navode, bilježi i usporavanj­e rasta produktivn­osti tvrtki. U drugoj polovini godini bilježi se manji realni pad prihoda sektora kratkoročn­og najma, što, kako ističu u HUP-U, sugerira da se postojeći model turizma koji se oslanja na kratkoročn­i najam u privatnom smještaju suočava s ograničenj­ima rasta. “Snažna stopa rasta BDP-A kojom se Hrvatska približava standardu prosjeka zemalja EU-A svakako je odlična vijest, a da bismo je zadržali, fokus mora biti na unaprjeđiv­anju kvalitete strukture rasta BDP-A”, zaključuju u HUP-U.

POSLODAVCI UPOZORILI NA PAD IZVOZA

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia