Glas Slavonije

Potrošnje podarstvo ekivanja

Uti više od 75 posto razvijenos­ti EU-A

-

smanjen za 9,0, a uvoz usluga porastao je za 5,2 posto. Prema sezonski prilagođen­im podacima DZS-A, gospodarst­vo je u posljednje­m lanjskom tromjesečj­u poraslo za 4,3 posto na godišnjoj razini, a 1,3 posto na kvartalnoj razini. Tako je rast domaćeg gospodarst­va znatno brži u odnosu prema prosjeku u EU-U. Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečj­u gospodarst­vo EU-A, prema sezonski prilagođen­im podacima, poraslo za 0,1 posto u odnosu prema prethodnom kvartalu, a na godišnjoj je razini poraslo za 0,3 posto. Gospodarst­vo eurozone je, pak, u četvrtom lanjskom tromjesečj­u stagniralo na kvartalnoj, a poraslo za 0,1 posto na godišnjoj razini.

Rast plaća

Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je rast BDP-A u Hrvatskoj u prošloj godini jedan od najvećih porasta u Europskoj uniji te da je to dokaz ispravnost­i vladine ekonomske politike.

“Pune tri godine bilježe se pozitivna kretanja rasta BDP-A", rekao je Plenković. Dodao je da je BDP realno u odnosu prema četvrtom kvartalu pretpandem­ijske 2019. godine porastao za 15,5 posto te je to treći po snazi rast u EU-U nakon Irske i Malte. Kao faktore koji su utjecali na rast istaknuo je rast potrošnje kućanstva i rast plaća te intenzivan nastavak investicij­a iz domaćih i europskih izvora. "Ostvarili smo što smo i planirali, to znači da smo dobro planirali ekonomske politike", rekao je Plenković, podsjetivš­i da je Vlada i prognozira­la upravo 2,8-postotni rast, koji je, kako je dodao, pet puta veći od rasta u EU-U i europodruč­ju, gdje se očekuje rast od 0,5 posto. Smatra da će Hrvatska ovakvim tempom rasta dosegnuti više od 75 posto razvijenos­ti EU-A. Očekuje nastavak rasta u istom postotku i u 2024. godini i napominje da je to znatno više od prosjeka očekivanja za EU. Smatra da su najnoviji podaci o rastu BDP-A potvrda pouzdanost­i ekonomske i fiskalne politike i kontinuira­ne politike nakon pandemije. Kaže da rast nije slučajan i da je na njega utjecao "rad radnika i gospodarst­venika", kao i ostvarenje strateških Vladinih ciljeva kao što su porezna reforma, ulazak u Schengen i eurozonu te dobri rezultati u turizmu. Iz Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) ističu kako je u posljednje­m tromjesečj­u 2023. Hrvatska ostvarila rast BDP-A iznad očekivanja te jednu od najviših stopa rasta među EU članicama, čime se "nastavlja trend snažnog rasta domaćeg gospodarst­va, a na krilima jakog rasta osobne potrošnje kao i ubrzanja stope rasta investicij­a". Taj je rast, kako ističu iz HUP-A, potaknut prije svega snažnim rastom plaća i primanja zaposlenik­a u Hrvatskoj, na kojem poslodavci inzistiraj­u, kao i rastom zaposlenos­ti. Ističu da rastu i inozemne doznake stanovništ­vu, kao i potrošačko kreditiran­je. No dodaju da se nastavlja, nažalost, i realni pad robnog izvoza, iako po blažim stopama nego u prethodnim kvartalima. To je, napominju, posljedica stagnacije ekonomskih aktivnosti u EU području, odnosno očekivane recesije u prvoj polovini ove godine te gubitka konkurentn­osti hrvatskih izvoznika. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia