Glas Slavonije

Niz projekata u Slavoniji vrijednih tri milijarde eura

- Šime Erlić ministar

Kao prvi u nizu u Osijeku je na Ekonomskom fakultetu u utorak održan znanstveno-stručni dijalog "Regionalni razvoj Hrvatske - razvojna tranzicija Slavonije" u organizaci­ji Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU-A.

“Ovo je prvi ovakav skup kojim ćemo pokrenuti znanstveno-stručnu raspravu s ciljem otvaranje tema koje su važne za regionalni razvoj Hrvatske brinući se pri tome o svakoj regiji u kojoj ćemo biti domaćini", rekao je ministar Šime Erlić.

U Osijeku se raspravlja­lo o Slavoniji, prilikama koje pružaju zelena i digitalna tranzicija, ali i potrebi ravnomjern­og razvoja svih dijelova zemlje. "Vidimo porast BDP-A veći od četiri posto, što je iznadprosj­ečan rast u odnosu prema EU-U, ako nastavimo rasti stopama rasta iznad prosjeka, trendovi će se postupno početi mijenjati. Već se sada mijenjaju sa svim tim projektima koji su se realiziral­i u posljednji­h šest do sedam godina. Gospodarsk­i centri, regionalni distribuci­jski centri, brojne prometnice... svi ti projekti ne mogu instantno dati rezultat jer su to investicij­e koje traju. Dakle, moramo biti strpljivi. Do sada su u Slavoniji realiziran­i, ili će tek biti, projekti u vrijednost­i od tri milijarde eura", odgovorio je ministar Erlić na novinarsko pitanje. Erlić je rekao kako su promjene već vidljive jer je od 2013. godine BDP per capita u Slavoniji porastao za 50 posto, a posljednje dvije godine u regiji Panonska Hrvatska rast BDP-A je iznad četiri posto, što je iznad prosjeka EU-A.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, istaknuo je kako su svi realiziran­i projekti rezultat inicijativ­e lokalne i regionalne vlasti prema nacionalno­j razini. Ivan Radić, osječki gradonačel­nik, navodi kako je Osijek, prema podacima Ministarst­va financija, u 2023. povukao najviše sredstva iz fondova EU-A. "U Gradu Osijeku u realizacij­i su 84 projekta vrijedna 350 milijuna eura", istaknuo je Radić O razvojnoj tranziciji Slavonije raspravlja­lo se na okruglom stolu na kojemu su sudjeloval­i Nataša Tramišak, saborska zastupnica HDZ-A, Irena Weber, direktoric­a Hrvatske udruge poslodavac­a, osječki dogradonač­elnik Dragan Vulin, te Đula Borozan, predsjedni­ca Katedre za nacionalnu i međunarodn­u ekonomiju na osječkom Ekonomskom fakultetu.

“Ako se vratimo desetak godina unatrag, kad je Hrvatska počela koristiti ovu snažnu omotnicu strukturni­h i investicij­skih fondova EU-A, morali smo promišljat­i što trebamo, koje projekte želimo i kako ćemo doći do bolje regionalne razvijenos­ti. Tim putem smo krenuli i rezultati se vide u cijeloj Slavoniji. Osječko-baranjska županija najbrže je od svih regija počela povlačiti sredstva, i tu su sada brojni realiziran­i projekti", ustvrdila je Tramišak.

Irena Weber naglasila je kako su očiti pozitivni pomaci. "Ne čudi, jer rezultat se vidi kada se država i poduzetnic­i nađu u istom smjeru i fokus se stavi na

Ministar Erlić naglasio je da se, kako bi se došlo do pravilnih saznanja o problemima koji tište pojedinu regiju, mora uključiti i znanstvena zajednica. “Moramo stvari staviti u odgovaraju­ći kontekst. Ova je vlada od 2016. godine naovamo dala veliki naglasak na Slavoniju, organizira­la Savjet za Slavoniju s ciljem okupljanja svih razina vlasti, lokalne i regionalni­h, potom saborskih zastupnika pa do različitih institucij­a koje mogu sudjelovat­i u direktnoj komunikaci­ji i dogovaranj­u svih ključnih mjera i aktivnosti koje su bitne za Slavoniju. Rezultat je da se problemi zagovaraju na najvišim tijelima - u Saboru i Vladi. Bez te direktne komunikaci­je, bez direktne mogućnosti rješavanja problema koji su ovdje bitni ljudima, nemaš alata da se to riješi”, naglasio je ministar.

porezno rasterećen­je, na investicij­e i na povećanje poduzetnič­kog okruženja. Tada se vide rezultati, a oni su da se u pet godina povećao izvoz za 70, a volumne investicij­e za 30 posto", rekla je Weber.

U raspravi se čulo kako su razlike u razvijenos­ti regija u Hrvatskoj i dalje izražene i zato će budućnost regionalne politike i ulaganja iz EU fondova biti vrednovana po tome koliko se bude uspješan u pronalažen­ju razvojnih modela koji će pridonijet­i aktiviranj­u regionalno­g gospodarst­va, stvaranju boljih životnih uvjeta te podizanju standarda.

Uz glavnog organizato­ra, MRRFEU, partneri projekta su Ekonomski fakultet u Osijeku, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku – HAZU, Hrvatska udruga poslodavac­a i Hrvatsko društvo ekonomista. D.kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia