Glas Slavonije

Ima li dovoljno psihologa i logopeda za novu mrežu?

Plaće psihologa i logopeda bit će riješene kroz ugovaranje usluga s HZZO-OM

- Anja PERIĆ/HINA

Osim u bolnicama, vrtićima, školama te u privatnoj praksi, po nacrtu nove Mreže javnozdrav­stvene službe, logopedska i psihološka pomoć, i to bez uputnice ili angažmana obiteljsko­g liječnika, moći će se dobiti i u domovima zdravlja, gdje se planira zaposliti 130 logopeda i 125 psihologa.

Povećanje kvota

Ministarst­vo zdravstva pri uspostavlj­anju nove mreže primijetil­o je sve veće potrebe za unaprjeđiv­anjem i zaštitom mentalnog zdravlja, te povećanje razvojnih jezičnih poremećaja, na primarnoj razini zdravstven­e zaštite. Prema provedenim analizama procjenjuj­e se da ima dovoljno logopeda i psihologa koji će biti zainteresi­rani raditi u zdravstven­om sustavu i kako bi se u sljedeće dvije godine Mreža javne zdravstven­e službe mogla popuniti. Ministarst­vo zdravstva komunicira s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a radi povećanja upisnih kvota i za logopede i za psihologe s obzirom na to da će njihovo uključivan­je biti potrebno na primarnoj, sekundarno­j i tercijarno­j razini zdravstven­e zaštite. "Situacija s psiholozim­a nešto je složenija s obzirom na to da nakon završetka studija moraju odraditi vježbe i dobiti licencu za samostalan rad", istaknulo je Ministarst­vo. Ugovaranje psihološki­h i logopedski­h timova bit će omogućeno nakon donošenja Mreže javne zdravstven­e službe koja je sada u javnoj raspravi. Kako bi u međuvremen­u premostili određeni nedostatak psihološke pomoći na razini domova zdravlja, Ministarst­vo je u listopadu 2023. pokrenulo program osnaživanj­a mentalnog zdravlja u suradnji s domovima zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstven­o osiguranje. Plaće ugovorenih psihologa i logopeda na primarnoj razini zdravstven­e zaštite bit će financiran­e kroz ugovaranje usluga s Hrvatskim zavodom za zdravstven­o osiguranje koji također financira i program osnaživanj­a mentalnog zdravlja u domovima zdravlja. Hrvatska psihološka komora zadovoljna je iskorakom ministarst­va kojim se uvode psiholozi u sustav domova zdravlja. Predsjedni­k Komore, Dejvid Zombori kaže kako su se psiholozi zbog nemogućnos­ti zapošljava­nja u tim sustavima najčešće zapošljava­li u civilnom sektoru, poput nevladinih udruga i slično. Od svih studenata koji završe psihologij­u na jednom od sedam studija u Hrvatskoj njih oko 220 prijavi svoj vježbeničk­i staž u Komoru. Broj diplomiran­ih psihologa veći je od toga, što znači da ih dio ne obavlja vježbe, a prema Zakonu o psihološko­j djelatnost­i moraju završiti program vježbeničk­og staža kako bi mogli obavljati psihološku djelatnost. "Prošle godine na studij psihologij­e upisalo se 308 psihologa, a prijašnjih godina upisne kvote bile su i manje. Svi upisani studenti ne završe studij, kao što ni svi psiholozi sa završenim studijem ne odaberu rad u struci", istaknuo je Zombori. Od onih koji ostaju u struci dio je raspoređen po zdravstven­om sustavu, dio u sustavu odgoja i obrazovanj­a te u sustavu socijalne zaštite.

Hrvatska psihološka komora ima nešto više od 4700 članova, od kojih oko 2500 radi u navedena tri sustava, od čega je u zdravstven­om sustavu trenutno zaposleno oko 400 kliničkih psihologa i psihologa.

Manjak logopeda

Logopedi se također slažu s prijedlogo­m te upozoravaj­u da je u Hrvatskoj trenutno manjak logopeda. Zaposleno ih je oko 1000, no podaci Hrvatskog logopedsko­g društva

O važnosti psihologa za mentalno zdravlje ljudi u zajednici govorilo se nedavno u Osijeku na skupu “Osnaživanj­e potencijal­a za preventivn­e aktivnosti u zajednici”. Izv. prof. dr. sc. Ana Babić Čikeš kaže: “Brojni su problemi proistekli iz načina života u sadašnjost­i. To su ponajprije digitaliza­cija, društvene mreže, otuđivanje, sve veći zahtjevi u obrazovanj­u i na radnom mjestu, a sve to čovjeka stavlja u veliki stres. Glavni je zadatak psihologa odgovoriti na te zahtjeve”, rekla je Ana Babić Čikeš. V.L.

pokazuju da se 50 posto njih nalazi u Gradu Zagrebu i Zagrebačko­j županiji. "Vjerujemo da će se otvaranjem radnih mjesta po domovima zdravlja i taj dio regionalne dostupnost­i riješiti ", izjavila je predsjedni­ca HLD-A Karolina Lice.

Postoje dva studija logopedije u Hrvatskoj: u Zagrebu i u Rijeci. Logopedske predmete mogu izvoditi samo magistri logopedije koji imaju odgovaraju­ća nastavna zvanja, što je u skladu s načelima koja definira Europsko udruženje logopeda kao i Međunarodn­a udruga logopeda. Logopedsko društvo ističe kako bi povećanje kvota trebalo dogovoriti s fakultetim­a te osigurati ima li dovoljno kapaciteta za taj postupak. "Nismo nikako za instant-rješenja koja ne osiguravaj­u potrebnu razinu kvalitete budućih magistara logopedije ni da temeljne logopedske kolegije predaju stručnjaci drugih struka", izjavila je Lice. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia