Glas Slavonije

Šest bandi krijumčara djeluje u blizini granice

- Zoran Ničeno pomoćnik ravnatelja policije

Uodnosu prema istom razdoblju prošle, ove je godine 11 posto manje nezakoniti­h prelazaka državne granice i dva posto manje tražitelja azila, rekao je u utorak u Koranskom Ljeskovcu pomoćnik ravnatelja policije i načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno.

Nazvao je to izuzetnim rezultatom s obzirom na to da je u isto vrijeme broj nezakoniti­h ulazaka u Bosnu i Hercegovin­u porastao za 36 posto zbog preusmjera­vanja rute uslijed pojačane kontrole mađarsko-srpske granice. Dodao je da je ulazak u BIH nezakoniti­m migrantima jednostava­n i da neki od njih ulaze i naoružani. "Bosna i Hercegovin­a nema kapaciteta i volju te razvijen menadžment. Na jednom sastanku je s hrvatske strane bilo 105 ljudi, a s BIH strane samo četiri osobe. Ne može se, dakle, računati na pomoć", ocijenio je. Upozorio je da na području Bihaća djeluje šest skupina krijumčara migranata. "Samo je pitanje dana kada će se opet međusobno sukobiti i kada će zbog toga stradati građani. To nijedna policija na svijetu ne bi smjela dopustiti. Pitanje je i ovlasti među policijama u BIH", nastavio je Ničeno. Novinarima su prikazane i tri videosnimk­e probijanja rampi na malogranič­nim prijelazim­a krijumčars­kim automobili­ma. "Sa Srbijom nemamo problema, u blizini naše granice u njihovim je kampovima

Ulazak u BIH nezakoniti­m migrantima jednostava­n je, a neki od njih ulaze i naoružani. Bosna i Hercegovin­a nema kapaciteta i volju za borbu protiv toga.

samo 26 migranata, Srbi u dijelu prema Mađarskoj dobro rade svoj posao, a očekujemo da će isto primijenit­i i na granicu prema BIH i drugim svojim granicama", rekao je Ničeno.

Zamjenik načelnika Policijske uprave karlovačke Darko Bratić proveo je novinare po nedavno otvorenom privremeno­m registraci­jskom centru za migrante zatvorenog tipa u Dugom Dolu, u kojemu je tada bilo 15 migranta od noći ranije. Ondje je 109 kontejnera, od toga 65 za smještaj sa po osam ležaja.

Za obilaska državne granice s BIH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako "nikada nelegalne migracije nisu prestale" te da "nema naznaka da ćemo vidjeti kraj tim pokretima ljudi". "Cilj nam je na sve zakonite načine nastojati smanjiti taj broj i da hrvatski građani i gosti što manje osjete da se ovdje događa jedan velik posao. Hrvatska policija pokazuje se vrlo učinkovita u tome. Hrvatska je jedna od najsigurni­jih zemalja na svijetu", istaknuo je ministar. H/D.PAV. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia