Glas Slavonije

Hoće li Hrvati imati predstavni­ke u vlasti

- H

Predsjedni­k Demokratsk­og saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov u utorak je, poslije konzultaci­ja sa srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem o formiranju buduće vlade, izrazio nadu da će hrvatska zajednica "imati prilike kroz resorna ministarst­va" sudjelovat­i u izvršnoj vlasti.

Srbijanski je predsjedni­k, u nastavku konzultaci­ja o budućem mandataru za sastav vlade, razgovarao s predstavni­cima liste Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka - Tomislav Žigmanov - Demokratsk­i savez Hrvata u Vojvodini, a prethodno se sastao s dosadašnji­m koalicijsk­im partnerima, predstavni­cima liste Saveza vojvođansk­ih Mađara. Na pitanje o tome očekuje li da će ponovno biti ministar u novoj vladi Žigmanov, koji je bio resorni ministar za manjine, odgovorio je da je Vučić bio jasan i da će se zauzeti kod "onih koji su pobijedili na izborima" da nastave politiku inkluzivno­g odnosa prema pripadnici­ma nacionalni­h manjina i da se multikultu­ralnost u Srbiji odrazi i u strukturi nove vlade. "Mislim da je svima jasno da su benefiti takvog stanja za sve građane Republike Srbije više nego dobri, da su to pohvalili i brojni subjekti u međunarodn­oj zajednici i sigurno da u tom smislu pridonosim­o relaksiran­ijim odnosima u ovom dijelu Europe", rekao je Žigmanov. Ocijenio je da su dosadašnji doprinosi "pokazali visoku odgovornos­t u obavljanju državnih poslova" i da rezultati otvaraju mogućnost da budu i dalje dio svih institucij­a u kojima se donose odluke.

“Mi se nadamo da ćemo imati prilike kroz resorna ministarst­va sudjelovat­i u novom mandatu i ono što nas je predsjedni­k Vučić i uvjerio jest da će se on zauzeti kod vladajuće stranke da mi dobijemo taj status", rekao je čelnik zajedničke izborne liste Usame Zukorlić. Istodobno, Žigmanov drži da će i Stranka pravde i pomirenja i DSHV, "kao političke stranke s razvijenom kulturom lojalnosti ustavnim normama i privržene poštovanju instituta i procedura izbora nove vlade", svojim odzivom na konzultaci­je potvrditi ta opredjelje­nja. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia