Glas Slavonije

Upozorenje EU-U: Sukob Rusije i NATO-A neizbježan

EU formira koaliciju za opskrbu Ukrajine projektili­ma za dalekometn­e napade

- Hina/i.bošnjak

Kremlj je upozorio da će sukob između Rusije i NATO-A biti neizbježan ako europske članice Saveza pošalju svoje vojnike u Ukrajinu. Naime, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron je u izjavi nakon završetka konferenci­je o pomoći Ukrajini u Parizu otvorio mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu, iako je rekao da zasad o tome nema suglasja.

Izravna intervenci­ja

“Činjenica da se razgovara o mogućnosti da članice NATO-A pošalju određene kontigente u Ukrajinu vrlo je važan novi element", izjavio je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov, komentiraj­ući Macronove izjave. Na pitanje koliki bi u tome slučaju bio rizik od izbijanja izravnog sukoba Rusije i NATO-A, Peskov je odgovorio: "U tome siučaju morali bismo govoriti ne o mogućnosti, nego o neizbježno­sti izravnog sukoba." Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da su razgovori zapadnih zemalja o izravnoj vojnoj intervenci­ji u Ukrajini dobra stvar i pokazuju da postoji svijest o tome da je ruska agresija prijetnja Europi. "Kao prvo, to pokazuje apsolutnu svijest o rizicima koje za Europu predstavlj­a militarist­ička, agresivna Rusija", izjavio je savjetnik ukrajinsko­g predsjedni­ka Mihajlo Podoljak. Glavni tajnik NATO-A Jens Stoltenber­g rekao je kako NATO ne planira slanje svojih snaga u Ukrajinu. I njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je sugestije da će europske zemlje i članice NATO-A poslati kopnene snage u Ukrajinu. "U vrlo dobroj raspravi raspravlja­lo se o tome da ono što je dogovoreno od samog početka također vrijedi i za budućnost - da neće biti kopnenih snaga, ni vojnika na ukrajinsko­m tlu koje bi tamo slale europske zemlje ili države NATO-A", rekao je Scholz, ali i dodao da se europski čelnici sada čine voljni nabaviti oružje od zemalja izvan Europe, da bi ubrzali pomoć Ukrajini. Glasnogovo­rnik britanskog premijera Rishija Sunaka kazao je da nemaju planova o većem raspoređiv­anju snaga u Ukrajini. "Osim malog broja osoblja koje imamo u zemlji, a koje podržavaju oružane vornim". Predsjedni­k krajnje desnog Nacionalno­g skupa Jordan Bardella ocijenio je da Macron "gubi hladnu glavu". "Macron glumi ratnog vođu i s toliko nemara govori o životima naše djece", rekla je čelnica krajnje desnog Nacionalno­g okupljanja Marine Le Pen.

Macron je nakon završetka konferenci­je o pomoći Ukrajini u Parizu rekao da su sve opcije otvorene kako bi se osiguralo da Rusija ne dobije rat protiv Ukrajine. Na sastanku su sudjeloval­i najviši predstavni­ci mnogih ključnih europskih podupirate­lja Kijeva, uključujuć­i njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona. Sudjelovao je i premijer RH Andrej Plenković. Macron je rekao da nije bilo konsenzusa o korištenju kopnenih trupa na sastanku više od 20 šefova država i premijera, ali da se ništa ne može isključiti glede buduće dinamike. Svaka država može samostalno i suvereno odlučiti o raspoređiv­anju kopnenih trupa. Na sastanku je odlučeno da se formira koalicija za opskrbu Ukrajine projektili­ma za napade daleko iza ruskih linija, rekao je Macron. Kratkoročn­o, potrebno je mobilizira­ti dodatno streljivo za Ukrajinu iz vlastitih zaliha. Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski pridružio se sastanku preko videolinka. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia