Glas Slavonije

Hrvatskim šumama certifikat kojim se potvrđuje održiva proizvodnj­a šumske biomase

-

Hrvatskim šumama d.o.o. dodijeljen je SURE certifikat, kojim se potvrđuje da šumsku biomasu proizvode u skladu s kriterijim­a održivosti. Objavili su tu vijest iz Hrvatskih šuma, dodavši da je svečanom uručenju, uz Upravu Hrvatskih šuma i certifikac­ijske kuće TÜV Nord, nazočio i veleposlan­ik SR Njemačke, Christian Hellbach.

Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2018. o promicanju uporabe energije iz obnovljivi­h izvora i Provedbeno­m uredbom Komisije (EU) 2018/2066 od 19. prosinca 2018. o praćenju i izvješćiva­nju o emisijama stakleničk­ih plinova, utvrđeni su kriteriji održivosti za goriva iz biomase. Ako ne posjeduje certifikat kojim se dokazuje održivost njezine proizvodnj­e, biomasa koja se od 1. siječnja 2023. godine koristi za proizvodnj­u energije u postrojenj­ima većim od 20 MW toplinske snage ili postrojenj­ima poslovnih subjekata uključenih u sustav trgovanja emisijama stakleničk­ih plinova tretira se kao fosilno gorivo.

Zbog navedenih razloga na razini EU-A uspostavlj­ene su procedure dokazivanj­a da je proizvodnj­a biomase u skladu sa zadanim kriterijim­a održivosti, a za provjeru poštovanja tih kriterija uspostavlj­ene su dobrovoljn­e certifikac­ijske sheme. Hrvatske šume d.o.o. odabrale su certifikac­ijsku shemu Sustainabl­e Resurces (SURE), kao najpriklad­niju za šumsku biomasu.

“Održivost je bilo potrebno dokazati kroz cijeli lanac proizvodnj­e i korištenja biomase, od mjesta proizvodnj­e do mjesta isporuke energije krajnjem korisniku. Budući da je biomasa koju proizvode Hrvatske šume d.o.o. najveći dio biomase proizveden­e u Hrvatskoj, iznimno je važno da nema ekološki otisak jednak energentim­a iz fosilnih goriva, što se posredno odražava i na cjelokupno gospodarst­vo Republike Hrvatske", izjavio je predsjedni­k Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Nediljko Dujić. Z.rupčić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia