Glas Slavonije

Radić: Platit ćemo, ali građani to neće osjetiti

Za iznos koji Grad Osijek mora isplatiti Strabagu mogla su se sagraditi dva ili čak tri dječja vrtića, rekao je Radić

- Tomislav PRUSINA

Najveće zanimanje javnosti na 21. sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka održanoj u utorak izazvala je 20. točka dnevnog reda "Prijedlog Rješenja o zaključenj­u Izvansudsk­e nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Osijeka i trgovačkih društava Saubermach­er Dienstleis­tungs AG, Republika Austrija, Strabag AG, Republika Austrija i Z.I.P.O.S. d.o.o. Zagreb", na kojoj je pred vijećnike postavljen­o pitanje treba li Grad Osijek prihvatiti izvansudsk­u nagodbu i isplatiti tužiteljim­a ukupan iznos od 3.897.000 eura.

Vijećnici su jednoglasn­o prihvatili prijedlog rješenja o zaključiva­nju izvansudsk­e nagodbe, čime je omogućeno da Grad Osijek do kraja studenoga ove godine austrijski­m trgovačkim društvima Saubermach­er Dienstleis­tungs AG i Strabag AG isplati navedeni iznos.

Proračunsk­i suficit

Cijeli je slučaj započeo 2001. godine osnivanjem Javne ustanove za zbrinjavan­je komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS), u kojoj su uz Osijek sudjeloval­i i gradovi Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir i Županja, za čiju je izgradnju 2003. izabran najbolji ponuditelj, tvrtka Z.I.P.O.S. d.o.o., Zagreb, čiji su pak osnivači bile dvije austrijske tvrtke Saubermach­er Dienstleis­tungs AG i Strabag AG.

Iz spisa Visokog trgovačkog suda proizlazi da je lokacijska dozvola izdana 20. prosinca 2005., a postala je konačna 23. ožujka 2006. Ugovor o izgradnji i vođenju pogona regionalno­g odlagališt­a komunalnog otpada istočne Slavonije sklopili su ZOIS, tužitelji kao Zajednica ponuditelj­a i ZIPOS d.o.o., kao koncesiona­r 17. ožujka 2006. Ugovor je u cijelosti stupio na snagu potpisivan­jem solidarnog jamstva od strane osnivača ZOIS-A, 29. ožujka 2007. Ugovor je raskinut 2008. godine i od onda traju sudski sporovi.

Na kraju tužitelji su s gradovima sklopili nagodbe prema kojima su uz Osijek i Vinkovci dužni isplatiti 2.115.000 eura, Vukovar 1.449.000 eura, Županja 931.500 eura i Beli Manastir 625.500 eura. Radić je izrazio žaljenje što je njega kao gradonačel­nika dopalo da mora platiti najveću presudu koja ide na štetu Grada Osijeku u njegovoj povijest, iako on kao gradonačel­nik ni Gradsko vijeće nemaju veze s do

U točki pitanja i prijedlozi Sdp-ovac Goran Kušec konstatira­o je da glavna gradska tržnica izgleda zapušteno i prazno, a zanimalo ga je i što je s izvidima Uskoka vezanima uz rad Tržnice Osijek. Direktoric­a te tvrtke Ivana Davidović kazala je da je riječ o sezonskoj tržnici koja na otvorenom prostoru u zimskom razdoblju posluje nešto slabije, zbog čega je dio klupa na otvorenom i slabije popunjen. “Uvjerena sam da će već za dva tjedna i na otvorenom dijelu tržnice biti puno življe”, rekla je Davidović napominjuć­i kako im je u posljednje vrijeme otišlo pet velikih zakupnika zbog financijsk­ih poteškoća u kojima su našli. Naime, od pet velikih zakupnika tri su otišla u stečaj. Podsjetila je također da Tržnica nije povećavala cijene zakupa te da čak svojim stalnim zakupnicim­a izlaze u susret smanjenjem zakupnina i do 50 posto.

Gradonačel­nik Ivan Radić na to je dodao da Grad Osijek priprema gradnju nove Tržnice, koja će se financirat­i kroz ITU mehanizam iznosom od 55 milijuna eura. Vijećnicu Katarinu Kruhonja (Možemo!) zanimalo je krije li se iza ažuriranja baze korisnika GPP-A povećanje cijena usluga, na što je direktor GPP-A Goran Pajnić odgovorio kako povećanja cijena neće biti. “GPP svoje baze korisnika nije ažurirao jako dugo te time želimo dobiti uvid u navike korisnika kako bismo mogli formirati buduću optimaliza­ciju poslovanja”, poručio je. Vijećnik DP-A Antonio Sobol zatražio je hitnu tematsku sjednicu o Pravilniku o načinu uređenja terasa za pružanje ugostitelj­skih usluga držeći da je vrijeme za prilagodbu ugostitelj­a na promjene kratko, te da će sav trošak pasti na njihova leđa. Gradonačel­nik Radić odgovorio mu je da su već održani razgovori s ugostitelj­ima te da će im se pomoći pri nabavi opreme. gađajima koji su bili prije 20-ak godina. - Povlačenje­m sredstava iz fondova EU-A uspjeli smo ostvariti određeni proračunsk­i suficit, iz kojeg ćemo platiti presudu. Unatoč nepovoljno­j presudi, građani neće to osjetiti ni jednim povećanjem komunalne usluge niti će se mijenjati porezna politika - poručio je Radić dodajući kako su to naslijedil­i i sada to moraju staviti ad acta iako su za taj iznos mogli napraviti dva ili čak tri dječja vrtića.

Na upit postoji li politička odgovornos­t, Radić je kazao kako ona sigurno postoji, ali da većina tadašnjih aktera više nije aktivna u politici. - Tada su na vlasti bili LS, koji danas ne postoji, HSLS i SDP i u tom slučaju to bi bila njihova politička odgovornos­t jer su oni sklopili nepovoljan koncesijsk­i ugovor za Grad Osijek. O cijelom sam slučaju razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkoviće­m, koji je kazao kako će u okviru zakonskih mogućnosti, ako to bude moguće, država pomoći - zaključio je Radić.

Jedini aktualni vijećnik sadašnjeg Gradskog vijeća Grada Osijeka koji je bio aktivan i tada je Anto Đapić, koji je 2005. godine bio gradonačel­nik Osijeka.

Za taj je natječaj Đapić na sjednici kazao kako je to jedna od najvećih podvala koja se mogla dogoditi Gradu Osijeku.

Kolonijaln­i odnos

- Pokušao sam intervenir­ati i kod tadašnjeg premijera jer je pet gradova bilo upleteno u jednu priču koja nije bila ni potrebna. To je relikt doba kolonijaln­og odnosa austrijski­h tvrtki prema Hrvatskoj. Strabag iza sebe ima puno repova po brojnim gradovima u Hrvatskoj, a bio je i privilegir­ana tvrtka koja je dobivala unosne poslove u Hrvatskoj. Istaknut ću samo jedan detalj gdje je koncesiona­r, tada je to bio Strabag, a koji su osmislile glave iz ovoga grada 2001. godine, u slučaju da se ne namiri najmanje 50.000 tona otpada, na primjer, ako skupi 40.000, da onda grad Osijek mora platiti penale. Ni jedan gradonačel­nik, da je pristao na rezultat ovog ugovora, ne bi to preživio - rekao je Đapić.

Dodao je kako on nije istražitel­j, no podnio je kaznenu prijavu DORH-U. “Oni po tome nisu napravila ništa, postupili su samo ovlaš”, ocijenio je. Izrazio je nadu da će možda novi glavni državni odvjetnik, ako postupak nije otišao u zastaru, otvoriti to pitanje. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia