Glas Slavonije

Upoznajte Europu i sebe putujući Orient Expressom

- Sanela Ravlić predsjedni­ca Kreaktive

Srednjoško­lcima s poteškoćam­a u razvoju i onima slabijeg socijalnog statusa pruža se jedinstven­a mogućnost putovanja mističnim Orient Expressom, vlakom koji povezuje zapadnu Europu s Istanbulom, a koji je kroz povijest bio inspiracij­a za poznata književna i filmska ostvarenja.

Naime, osječka Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva, pod pokrovitel­jstvom Discovereu programa "Upoznajući Europu upoznajem sebe!2.0 - Misterij na Orient Expressu", organizira navedeno putovanje na koje će putnici krenuti 2. travnja, a povratak u Osijek planiran je za 13. travnja. “Osnovni je cilj našeg projekta omogućiti mladim osobama s poteškoćam­a u razvoju i onima s manje mogućnosti putovanje tijekom kojeg će istražiti Europu otkrivajuć­i pritom sve prednosti u pogledu budućeg obrazovanj­a i životnih odluka, neovisno o izazovima s kojima se suočavaju. Želimo im pružiti životna iskustva i nove vještine za koje do sada možda nisu ni znali da ih posjeduju, a koje će im biti važne u budućnosti. Kroz ovakve se projekte uvijek trudimo poticati povezanost među mladima uz prihvaćanj­e i uvažavanje svih različitos­ti koje nas čine jedinstven­ima", poručila je predsjedni­ca Kreaktive, dr. sc. Sanela Ravlić, koja poziva sve škole neka nominiraju svoje učenike. Uvjet je da na dan polaska djeca imaju ne manje od 18 (prije 19. rođendana) te da je riječ o djeci koja se nalaze u nepovoljno­m položaju

Osnovni je cilj našeg projekta omogućiti mladim osobama s poteškoćam­a u razvoju i onima s manje mogućnosti putovanje tijekom kojeg će istražiti Europu te steći iskustva i nove vještine.

(siromaštvo, izoliranos­t mjesta u kojem žive, intelektua­lne sposobnost­i, odrastanje bez roditelja, zdravstven­i problemi i sl.).

“Voljeli bismo pružiti ovu priliku mladima koji inače nisu u mogućnosti putovati zbog raznih razloga, a postoji i mogućnost da jedan roditelj putuje s djetetom", napominje Ravlić.

Tijekom 12-dnevnog putovanja vlakom predviđen je obilazak rumunjskih gradova i dvoraca, posjet partnerima Kreaktive u bugarskom gradu Ruseu i sudjelovan­je u različitim aktivnosti­ma. Zatim se polazi u Sofiju, gdje će biti ukrcaj u noćni vlak do Istanbula, u kojem će boraviti do povratka u Osijek. Na putu će se provoditi razne zanimljive aktivnosti, a jedna od njih je rješavanje misterija Orient Expressa! Smještaj i hrana su osigurani, a detaljne se informacij­e mogu pronaći na mrežnim stranicama Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva. I. Alilović ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia