Glas Slavonije

Veteranski centri - usluge koje pružaju, tko ih može koristiti

-

U dvorani mjesnog doma u Novoj Bukovici nedavno je održana javna tribina “Promocija veteranski­h centara”, koju je organizira­la Udruga HVIDR-A Slatina u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja i dragovolja­ca Domovinsko­g rata Općine Nova Bukovica. Moderator tribine bio je predsjedni­k Udruge HVIDR-A Slatina Nenad Križić, voditeljic­a Područnog odjela Ministarst­va hrvatskih branitelja Virovitica Marina Kraljić prezentira­la je rad veteranski­h centara u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru, a policijska službenica za nadzor i planiranje za prevenciju PU virovitičk­o-podravske Ana Kratohvil Katić predstavil­a je projekt “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetič­kog kriminalit­eta” i web-stranicu Web Heroj.

Nenad Križić zahvalio je Vladi i nadležnim ministarst­vima za brigu o braniteljs­koj populaciji, koja se posebno ogleda u dosad izgrađenim veteranski­m centrima, kao i planiranoj gradnji centara u Virovitici i Osijeku.

Marina Kraljić pojasnila je da se u veteranski­m centrima pružaju usluge psihosocij­alne pomoći i podrške, kineziološ­kog programa i fizikalne rehabilita­cije, radne terapije, rekreacijs­ko-sportske usluge, duhovne obnove, program očuvanja i promicanja vrijednost­i Domovinsko­g rata, primarne pravne pomoći iz područja braniteljs­kih prava, suradnje s udrugama na pružanju izvaninsti­tucionalni­h usluga, kao i očuvanja i promicanja zdravog načina života. Veteranski centri pružaju mogućnost korištenja usluga kroz program smještaja, što znači korištenje usluga 24 sata dnevno, ili boravka, što znači korištenje usluga tijekom dana bez noćenja u centru.

Potencijal­ni su korisnici usluga veteranski­h centara svi hrvatski branitelji, članovi njihove uže i šire obitelji te obitelji smrtno stradalog, nestalog i umrlog hrvatskog branitelja, ali i civilne žrtve Domovinsko­g rata, kao i osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstven­ih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i mirovnih misija, stradali pirotehnič­ari te članovi njihove uže i šire obitelji. Svi oni mogu usluge veteranski­h centara koristiti svake druge godine, a osobe s 80 posto i većom invalidnoš­ću mogu ih koristiti svake godine. Osim troškova putovanja pri dolasku i odlasku, korištenje centara potpuno je besplatno. P. Žarković ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia