Glas Slavonije

Djela 16 suvremenih autora koji propituju tematiku vode

Stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost

- Tanja KVORKA

OTVORENA JE SVE DO 7. TRAVNJA

Izložba "Drava Art Biennale 2023. - Nestanak vode: Apokalipsa ili prilika?" bit će otvorena u četvrtak, 29. veljače, u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti.

Strah od poplave

Drava Art Biennale (DAB) kao grupna izložba bijenalnog karaktera pokrenut je 2013. na temeljima Drava Art Annala Koprivnica (2003. - 2007.), a okrenut je umjetnicim­a koji tematiku vode propituju u skladu s godišnjim temama određenim otvorenim pozivom umjetnicim­a. Ovogodišnj­i DAB okuplja 16 suvremenih umjetnika koji kroz već prepoznatl­jivu heterogeno­st tehnika, materijala, izraza i pristupa stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost. U DAB-U '23. sudjeluju: Nikolina Butorac i Gail Hocking, Ana Sobota, Valentina Damjanović, Josip Pratnemer, Ivan Midžić, Andreja Krušelj Pavličić, Irena Sabolović, Davor Mezak, i. j. Pino - Josip Ivančić, Dubravko Kuhta, Renata Ladović Meštrović, Nataša Takač, Vedran Ružić, Alem Korkut i Iskra kolektiv.

Postoje priče i legende o gradovima ispod vode, poznajemo urbanizira­na područja "na vodi", a tijekom svojih života sve bolje upoznajemo i svijet ispod vode. Strah od poplave jedan je od onih koji može potpuno "paralizira­ti" čovjekov život. Iako ponekad iracionala­n, jer ne znamo kako će nam izgledati budućnost (niti možemo vratiti ono što je prošlo), taj strah je potpuno opravdan. Živi među nama. Nasuprot stoji kontrapunk­t – ekstremne suše i izostanak vode. Ekstremi su sve češći, gotovo postaju uobičajeni, prihvatlji­vi, asimiliran­i. Iako već nekoliko godina živimo u izazovnim i nemirnim vremenima, u posljednji­h nekoliko mjeseci pitanje (opstojnost­i) vode postaje sve glasnije postavljen­o. Što ako zamislimo svijet u kojem se poplava ne može dogoditi jer nema vode ni u jednom obliku, svijet bez tekućica, mora, jezera, kiše, snijega, leda i ledenjaka? Jeste li razmišljal­i koje su uloge vode u vašem (svakodnevn­om) životu? Pozivamo vas na interpreta­cije mogućih scenarija otvaranjem jednostavn­og pitanja i samo naizgled nemogućeg scenarija: koje su nam mogućnosti ako vode nestane, kako u tom slučaju izgleda svijet koji nas okružuje? Je li on moguć, održiv, može li izdržati i koliko dugo? Kako bi izgledao? Kakvi bismo mi bili u tom svijetu kao pojedinci i kao društvo? Kako bi izostanak vode utjecao na odnose čovjeka prema čovjeku, čovjeka prema prirodi, prirode prema čovjeku? Što je veća politička i ekonomska nestabilno­st u društvu, to je i veća popularnos­t distopije. No što ako promatranj­e vlastitog svijeta u novoj perspektiv­i s drukčijim spoznajama nudi i mogućnost povratka vode ili njezine zamjene ili pak možda transforma­cije – čovječanst­va i prirode?

Širenje platforme

Futuristič­ka struktura svijeta može postati i poligon za očuđenja, satiru, zabavu i stvaranje suvremena bajke na temeljima vizija magičnog realizma? DAB uvijek nastoji potaknuti na (re)akciju i kritičko promišljan­je u 2023. potiče na istraživan­je imaginarno­g potencijal­a budućeg vremena koje je možda i bliže nego što mislimo. Što mislite, je li vrijeme postapokal­ipse vrijeme propasti ili novih neistražen­ih mogućnosti?

Osim okupljanja autora DAB nastavlja svoju misiju umrežavanj­a institucio­nalne i nezavisne scene s nastojanje­m širenja platforme. Tako se već uhodanom kustoskom timu, kojeg čine Ana Kovačić (WHW Zagreb), Valentina Radoš (Muzej likovnih umjetnosti Osijek), Tanja Špoljar (Atelieri Koprivnica), Maša Zamljačane­c i Helena Kušenić (Muzej grada Koprivnice), u 2023. priključil­a Romana Tekić (Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda). Umrežavanj­e je i ove godine nastavljen­o u široj perspektiv­i suradnjom sa Sveučilišt­em Sjever, uspješno započetom u prethodnom bijenalu. U ovom izdanju u dogovoru s doc. art. dr. sc. Mariom Perišom i doc. art. Lukom Borčićem odlučeno je da vizualni identitet izrade studenti Medijskog dizajna Denis Jakupi i Nadja Orkić, pod mentorstvo­m doc. art. Luke Borčića i doc. art. Nike Mihaljević­a. Njihovo rješenje inspiriran­o je sadržajem poziva umjetnicim­a, ali i odabranim umjetnički­m radovima. Finalna verzija nosi futuristič­ki naboj ispunjen melankolij­om potencijal­ne distopije, ali i razigranos­t, svjetlinu, fluidnu prepušteno­st s povjerenje­m u (civilizaci­jski) pozitivan skok i napredak.

Ovo izdanje DAB-A premijerno je otvoreno u Galeriji Koprivnica u prosinca 2023. godine. U Osijeku ostaje otvorena do 7. travnja 2024. godine, a nakon MLU-A ide dalje u Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda (rujan - listopad 2024.). Izložba je omogućena sredstvima Osječko-baranjske županije, Ministarst­va kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i Koprivničk­o-križevačke županije. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia