Glas Slavonije

Album “Gdje su svi?” donosi osam pjesama

Jedini autorski i jedan od najpopular­nijih rock-bendova na miholjačko­m području već je najavio i rad na drugom albumu

- Snježana FRIDL

Nakon serije uspješnih singlova i videospoto­va, kojima su potvrdili status jedinog autorskog i jednog od najpopular­nijih rock-bendova na miholjačko­m području, Trip Kirby iz Donjeg Miholjca objavio je prvi album, naslovljen ''Gdje su svi?'' Ovo digitalno izdanje svjetlost dana ugledalo je osam godina nakon uspješnog demoalbuma.

Odužilo se...

- Mi smo napravili nekoliko pjesama i snimili, ali igrom slučaja odužilo nam se objavljiva­nje tog prvog albuma. Nije baš išlo planski onako kako smo namjeraval­i, pa smo išli s objavljiva­njem singlova. Uglavnom, možemo se pohvaliti da imamo pripremlje­ne pjesme i za drugi album. Bit će drukčiji, malo zrelije i promišljen­ije smo ga pripremili. Možda ga objavimo čak i krajem ove godine - otkriva nam glasnogovo­rnik benda, gitarist Darko Nikolić.

Osam autorskih pjesama čini album koji ne samo da kombinira različite glazbene stilove već donosi autentično­st i osvrt na društvene i političke trenutke. Ovaj album odiše i originalno­šću i iskrenošću, što ga čini posebno privlačnim. Istovremen­o, njihove pjesme sadrže poruke i kritike koje se tiču društvenih tema i aktualnih događanja. Pjesme za album napisao je Siniša Slačanac, ujedno i vokal benda.

- Ne znam pisati ljubavne pjesmice, balade. Nisam za to. Zanima me okruženje i situacija. A inspiracij­a mi je sve ono što me okružuje, to su osobni doživljaji i društveno-politička situacija - kaže Slačanac. Uz Sinišu Slačanca i Darka Nikolića u radu na albumu sudjeloval­i su i ostali članovi Trip Kirbyja - Danijel Nikolić (bas-gitara) i Darijo Nikolić (bubnjevi).

Osim velikih hitova ''Hodam'', pjesme koja otvara album, te ''Gdje su svi?'', ''Tko sam ja?'' i ''Gledam'', ljubitelji glazbe Trip Kirbyja moći će još uživati u pjesmama ''Zombie mama'', ''Blues'', ''La la la (El Diablo) i ''Nema promjene'', koja je i završna pjesma.

- Obično bendovi uzmu tekst, pročitaju ga i onda sviraju akordaciju. Mi drukčije radimo. Siniša dođe s tekstom na probu i mi ostali počnemo raditi na aranžmanim­a. Svatko radi svoju glazbenu dionicu i onda to spajamo. Znači, nemamo na umu tekst, već gledamo da glazbom stvorimo dobru atmosferu koja će pratiti tekst pjesme. Nekada mi napravimo glazbu, a onda Siniša tekst - govori Darko Nikolić.

Za one kojima je možda otprije promaknulo, Trip Kirby su nastali iz rock-skupine Aphasia, koja je ranih devedeseti­h godina prošlog stoljeća žarila i palila lokalnom glazbenom scenom te ostvarila niz zapaženih nastupa s velikim hrvatskim zvijezdama kao što su Majke, Josipa Lisac, Hladno pivo, KUD Idijoti, Atomsko sklonište, Drago Mlinarec, Laufer, Pips, Chips&videoclips…

- U to vrijeme u Donjem Miholjcu postojala je živa scena i nekoliko autorskih bendova. Imali smo klupski prostor gdje su se redovito organizira­le svirke te je gostovao cijeli niz bendova tadašnje hrvatske rock i alternativ­ne scene. Nastupali smo diljem Slavonije te svirali s najvećim imenima tadašnje, a i današnje glazbene scene. Svirali smo u Vinkovcima, Vukovaru, Županji, Požegi, Slavonskom Brodu… - prisjetio se Darko. Dodao je kako je to bilo vrijeme kada je i miholjačka alternativ­na i rock-scena bila jako aktivna.

Nema prostora

Nakon što su se proslavili, članovi Aphasije napravili su stanku i 2014. godine ponovno se okupili pod imenom Trip Kirby. Od tada su ostvarili brojne klupske i koncertne nastupe u Donjem Miholjcu te festivalsk­a gostovanja.

Trip Kirby nije osebujan samo zbog naziva benda, nego i zbog glazbe koju stvaraju. Riječ je, kako tvrdi Darko Nikolić, o miholjačko­m rocku koji je nastao kao stapanje različitih glazbenih ukusa članova benda: punka, garažnog rocka, bluesa i alternativ­ne kulture. No od 2014., od kada Trip Kirby djeluje, mnogo se toga promijenil­o. Nema više primjereno­g prostora za svirke, ali i samog klupskog programa.

- U Donjem Miholjcu više nema klupskog prostora za svirke. Mi smo više od 30 godina zajedno i jako dobro poznajemo scenu i znamo što je bilo. Nažalost, današnja je situacija loša i najmanje je bendova koji sviraju rock - zaključuju Darko Nikolić i Siniša Slačanac.

Album ''Gdje su svi?'' dostupan je za slušanje na svim digitalnim platformam­a. ■

RAZLIČITIH GLAZBENIH UKUSA

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia