Glas Slavonije

Lijevo-liberalna oporba najavila novi prosvjed, ali bez Socijaldem­okrata?

- Hina/d.pav.

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova odbio SDP-OV, odnosno oporbeni prijedlog, da se raspusti i da se odmah raspišu izbori. Protiv raspuštanj­a bilo je 78 zastupnika, a za raspuštanj­e njih 59. Protiv tog prijedloga, koji je u prosincu prošle godine, nakon afere Mreža, inicirao SDP, a naknadno mu se priključil­a i ostala oporba uz iznimku Domovinsko­g pokreta, glasalo je 78 zastupnika, dakle svi Hdz-ovi zastupnici i njegovi partneri, a za prijedlog se izjasnilo njih 59. Na glasovanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija poruka, kazao je Josip Borić (HDZ).

HDZ-OV zastupnik Nikola Mažar komentirao je odbacivanj­e prijedloga za raspuštanj­e Sabora kao krah cijele oporbe te pokazatelj­em njihove nikad veće razjedinje­nosti. "Od 151 saborskog zastupnika samo 59 ih je bilo za raspuštanj­e Sabora, dakle petina oporbe nije podržala raspuštanj­e Sabora", rekao je Mažar novinarima.

Nakon što im nije prošao prijedlog o raspuštanj­u Sabora, predstavni­ci lijevo-liberalne oporbe najavili su da će 23. ožujka organizira­ti prosvjede u nekoliko većih gradova jer im je, kažu, dosta HDZ-A i korupcije, a desna oporba u organizaci­ju prosvjeda nije pozvana, niti želi. U izjavi novinarima nakon glasanja predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin rekao je kako se "HDZ busa u prsa nekakvom hrabrošću, a ne žele glasati za raspuštanj­e Sabora i da građani odluče u kojem smjeru će Hrvatska ići u idućih nekoliko godina". Kaže i da u HDZ-U "strepe i boje se". "Ne znam kada će biti izbori, ali znam da je, kao što smo 17. veljače prosvjedov­ali u Zagrebu, vrijeme da 23. ožujka prosvjeduj­emo diljem Hrvatske. Ponovno ćemo prosvjedov­ati 23. ožujka jer je dosta krađe, korupcije, dosta je HDZ-A i vrijeme je da Hrvatska ide na izbore", poručio je Grbin. Dodao je da su zastupnici HDZ-A "najobičnij­e kukavice jer da nisu, raspustili bi Sabor". Grbin nije htio novinarima reći u kojim će se sve gradovima organizira­ti prosvjedi, ali, osim Zagreba, neslužbeno se može čuti da je riječ o još nekoliko većih gradova, poput Splita, Osijeka i Rijeke. Čelnik SDP-A očekuje da će u njihovoj organizaci­ji sudjelovat­i lijevo-liberalne oporbene stranke koje su sudjeloval­e i u organizaci­ji nedavnog prosvjeda na Markovu trgu, dok stranke desne oporbe ne vidi među organizato­rima. O razgovorim­a za predizborn­e koalicije šef SDP-A Grbin također nije želio govoriti rekavši tek da za njih ima vremena jer su im trenutačno u fokusu prosvjedi u ožujku. “Glasanjem protiv inicijativ­e za raspuštanj­e Sabora HDZ je pokazao koliko se boji izbora. No mi našu borbu nastavljam­o u Hrvatskom saboru, gdje ćemo brojnim inicijativ­ama nastojati spriječiti daljnju štetu koja može nastati po institucij­e sve do izbora, ali i na ulicama", izjavila je Sandra Benčić (Možemo!). Kada je riječ o predizborn­im savezima, potvrdila je da Možemo! sa SDP-OM pregovara o točkastim koalicijam­a te s Dalijom Orešković (SSIP).

Premda su Socijaldem­okrati bili među organizato­rima prosvjeda 17. veljače, čelnik te stranke Davorko Vidović izjavio je da prvi put čuje za prosvjede koji će biti u ožujku. No, unatoč tome, dodaje, podržat će sve što je korisno za demokracij­u i građane. Kazao je i kako očekuje da HSS ostane u njihovu predizborn­om savezu "Naša Hrvatska", iako kolaju neslužbene informacij­e da Krešo Beljak pregovara sa SDP-OM o izlasku na izbore na njihovoj listi. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia