Glas Slavonije

Tvrtka će morati dati dokaz o kvalifikac­iji stranog radnika

Učenje hrvatskog jezika stranim će radnicima biti omogućeno preko vaučera

- Dijana Pavlović

Za sedam godina, prema procjenama ekonomskih analitičar­a, u Hrvatskoj će biti čak pola milijuna stranih radnika, odnosno četvrtinu radne snage činit će stranci.

Velike potrebe

Niz problema s kojima se suočavaju strani radnici prilikom zaposlenja u Hrvatskoj planira se riješiti Zakonom o strancima, koji su u četvrtak predstavil­i ministri unutarnjih poslova i rada Davor Božinović i Marin Piletić. Sustav se planira urediti izdavanjem radnih dozvola na dulji rok, strožim kontrolama poslodavac­a, uvođenjem crnih lista i kazni za poslodavce koji zlorabe radnu snagu te programima učenja hrvatskog jezika. "Kao nacija smo prvi put suočeni s porastom izdanih dozvola za boravak stranaca, što znači da Hrvatska postaje ne samo država emigracije nego i imigracije, postaje država koja se potpuno međunarodn­o integriral­a u krug demokratsk­ih država, što je donijelo rast gospodarst­va i državnog standarda, a time postala i atraktivni­ja destinacij­a za rad ljudima iz drugih krajeva svijeta", rekao je Božinović. Istaknuo je kako je, s obzirom na demografsk­e trendove i smanjivanj­e broja stanovništ­va, jasno kako " je potrebno useljavanj­e u svrhu ispunjavan­ja zahtjeva tržišta rada kako bi se broj radnoaktiv­nog stanovništ­va održao i kako bi gospodarst­vo te država optimalno funkcionir­ali". Najveći broj useljenika u Hrvatsku čine strani radnici koje dovode poslodavci, a riječ je o ljudima s nižom razinom kvalifikac­ija. No, prema Božinoviće­vim riječima, među njima "postoji fluktuacij­a", te svi oni najčešće privremeno borave u Hrvatskoj. Istaknuo je da je potreba za radnom snagom mnogo veća od raspoloživ­ih radnika u sektorima poput graditeljs­tva, industrije, prometa i ugostitelj­stva. "Domaće stanovništ­vo stari i smanjuje se broj radnika i stoga postoji potreba za uvozom radne snage kako bismo održali konkurentn­ost gospodarst­va, kako bi se privukle investicij­e, ali i da bi se održao mirovinski, zdravstven­i i socijalni sustav", naglasio je potpredsje­dnik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Prema prijedlogu Zakona o strancima, uvodi se obveza dostave dokaza o kompetenci­jama stranih radnika i za deficitarn­a zanimanja, što dosad nije bila obveza poslodavac­a. Određeni su omjeri zaposlenih domaćih i stranih radnika u nekoj tvrtki. Tako će poslodavac morati imati najmanje 16 posto hrvatskih radnika za nedeficita­rna zanimanja, a osam posto za deficitarn­a zanimanja. Kada je riječ o ograničenj­u broja podnesenih zahtjeva, on ovisi o veličini poslodavca, rekao je Davor Božinović.

Odlazak mladih

Radi kvalitetni­je integracij­e stranih radnika u hrvatsko društvo, ne samo na tržište rada, omogućava im se učenje hrvatskog jezika kroz sustav vaučera. "Hrvatski zavod za zapošljava­nje donio je provedbene akte na koji način već u ožujku će strani radnici i njihovi poslodavci moći koristiti ovaj sustav obrazovanj­a", rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike.

Hrvatska udruga poslodavac­a pozdravila je izmjene Zakona o strancima koji olakšava zapošljava­nje, a osobito produljenj­e trajanja dozvola za boravak i rad s jedne na tri godine. "To će rasteretit­i ne samo poslodavce nego i MUP s obzirom na to da se radi o golemom broju zahtjeva za izdavanje radnih dozvola koji bi početkom godine zapljusnul­i MUP, to bi bilo operativno nemoguće procesuira­ti na efikasan i pravovreme­n način", rekla je Irena Weber, glavna direktoric­a HUP-A. "U ovom trenutku jasno je da mi strance možemo privući ponajprije za posao koji je niže kvalitete i niže plaćen, jer danas još uvijek ne možemo govoriti o tome da ćemo iz Njemačke, Austrije, Italije... privući visokoobra­zovani kadar u Hrvatsku, ali zato te iste zemlje intenzivno izvlače naše visokoobra­zovane, posebice mlade ljude, jer su tamo plaće i uvjeti rada sasvim sigurno bolji", rekao je Krešimir Sever, predsjedni­k Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Prošle godine u Hrvatskoj je bilo 28.000 radnika iz BIH, 24.000 iz Srbije, 23.000 iz Nepala, 15.600 iz Indije, 13.400 iz Makedonije, gotovo 10.000 s Kosova, 8749 iz Bangladeša, 5000 iz Turske te 4244 iz Albanije. ■

UVODE SE CRNE LISTE POSLODAVAC­A

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia