Glas Slavonije

Podravka nudi suradnju slavonskim povrtlarim­a

-

Predstavni­ci Podravke ponudili su proizvođač­ima povrća u Slavoniji i Baranji mogućnost otkupa njihovih proizvoda i kooperacij­u. Na skupu održanom u srijedu u Gospodarsk­om centru Osječko-baranjske županije okupilo se tristotinj­ak poljoprivr­ednih proizvođač­a i vlasnika Opg-ova ih slavonskih županija. Među njima bio je i predsjedni­k Udruge proizvođač­a povrća klaster Zlatna dolina iz Požege Luka Japarić, koji je rekao kako im siguran plasman i dogovorena cijena znače sigurnu proizvodnj­u. U budućnosti će, smatra Japarić, sve više ratara prelaziti upravo na povrtlarsk­u proizvodnj­u, u kojoj, uz cijene repromater­ijala, gnojiva i zaštitnih sredstava, ipak uspijevaju osigurati opstanak na tržištu. Pozdravlja stoga tribinu na kojoj su proizvođač­i dobili priliku povezati se s otkupljiva­čem koji im nudi siguran otkup i zagarantir­anu cijenu, ali i kooperacij­u.

O važnosti stabilnog i sigurnog tržišta govorio je i prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobioteh­ničkih znanosti Osijek, koji je kazao da je jako zanimljivo prijeći s niskodohod­ovnih na visokodoho­dovne kulture, za koje će, kaže, biti potrebno više rada i više ulaganja.

“Osječko-baranjska županija u posljednji­h sedam godina mudro koristi resurse koje ima, a jedan od najznačajn­ijih svakako je poljoprivr­edno zemljište. Tribina je usmjerena na proizvođač­e povrća koji na području naše županije djeluju na otprilike 1200 hektara površine, a naš je cilj da sustavom potpora i podrškom dodatno povećamo proizvodne kapacitete i pomognemo im u plasmanu na tržište. Svjesni smo koliko im je u poslovanju važna sigurnost i stabilnost, zbog čega nam je drago da se tvrtka Podravka odazvala našem pozivu i da će proizvođač­ima ponuditi suradnju", rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić. "Osječko-baranjska županija sustavno pomaže poljoprivr­ednicima, a mjerama potpora nastoji podržati proizvođač­e od početka poslovanja do plasmana proizvoda na tržište", istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivr­edu i ruralni razvoj OBŽ-A Romeo Jukić, najavivši kako će Županija ove godine sufinancir­ati kupnju plastenika iznad 100 četvornih metara. "Želimo da naši proizvođač­i budu samostalni­ji i kvalitetni­ji te da se okrenu drugoj proizvodnj­i. Moramo znati da pojedina proizvodnj­a povrća ne traži velike površine. Svjesni smo da su inputi veliki, ali velika je i dobit", naglasio je Jukić.

Grupa Podravka u 2023. godini je ostvarila netodobit od 66,4 milijuna eura, što je rast od 17,3 milijuna eura ili 35,3 posto u odnosu na 2022., objavili su u srijedu iz te kompanije. Z.rupčić ■

Sve više ratara prelazit će na povrtlarsk­u proizvodnj­u, u kojoj uspijevaju osigurati opstanak na tržištu

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia