Glas Slavonije

Ratni zločinci na slobodi i nakon više od 30 godina

Oni koji su izišli iz zatvora nastavili su svoje političke karijere ili pišu knjige

- Hina

Prije točno 31 godinu srpska naoružana paravojna skupina prisilila je 20 civila da siđu s vlaka u bosanskom selu Štrpcima. Prebili su ih, opljačkali i na kraju ubili.

Bilo je to jedno u nizu neopisivih zvjerstava u krvavim ratovima tijekom raspada Jugoslavij­e, a pravda je u mnogim takvim slučajevim­a bolno spora. U Beogradu suđenje optuženima za pokolj u Štrpcima još traje, a osumnjičen­i su slobodni. "Neoprostiv­o je da su srbijanska pravosudna tijela, toliko godina nakon otmice i likvidacij­e 20 civila u Štrpcima, nesposobna provesti suđenje na profesiona­lan način i donijeti presudu", priopćio je Centar za humanitarn­o pravo. Procjenjuj­e se da je u ratovima u Jugoslavij­i 90-ih godina prošlog stoljeća poginulo 130.000 ljudi. Nekoliko vodećih osoba iz razdoblja rata, uključujuć­i zapovjedni­ka bosanskih Srba Ratka Mladića, završilo je pred Međunarodn­im kaznenim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslavij­i (ICTY) u Haagu. Mnogima se sudilo i na lokalnim sudovima, no u Srbiji osuđene ratne zločince slave vodeći državni dužnosnici i veliča ih se u provladini­m medijima. Oni koji su izišli iz zatvora nastavili su svoje političke karijere ili pišu revizionis­tičke povijesne knjige.

U slučaju Štrpci četiri pripadnika paravojne skupine Osvetnici, povezane s vojskom bosanskih Srba, na suđenju koje je završilo u veljači 2022. godine osuđena su na zatvorske kazne između pet i deset godina. No godinu potom presuda je srušena, a u siječnju 2024. počelo je novo suđenje. Samo su četiri tijela žrtava pronađena oko 70 kilometara od mjesta otmice, uz obalu jezera Peručac. Skupine koje traže pravdu ljuti način vođenja postupaka - krenu pa stanu. Milana Lukića, srpskog zapovjedni­ka povezanog s Osvetnicim­a, Haški sud 2014. osudio je na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnost­i. No nikada nije osuđen za pokolj u Štrpcima. I dok se Srbiju optužuje da odugovlači s takvim suđenjima, ostale države regije pokazale su veću inicijativ­u u tome, uključujuć­i i suđenja pripadnici­ma srpskih paravojnih postrojbi. Crnogorski je sud 2004. zbog sudjelovan­ja u otmici civila u Štrpcima osudio Nebojšu Ranisavlje­vića na 15 godina. U Bosni i Hercegovin­i je sedam pripadnika Osvetnika 2013. godine osuđeno na po 13 godina zatvora.

“Presude su zasigurno trebale biti strože, no ipak pokazuju volju društva u BIH da se sudi ratnim zločincima”, kaže Edvin Kanka Čudić, stručnjak za ratne zločine u Udruženju za društvena istraživan­ja i komunikaci­je, regionalno­j nevladinoj organizaci­ji za ljudska prava i međunarodn­o humanitarn­o pravo. “Nažalost, to se ne može reći za Srbiju, jer suđenja, poput onog za Štrpce, traju jako dugo”, ističe. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia