Glas Slavonije

Vladimir Putin je krvoločni mafijaš

-

Pogreb ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog održat će se u petak u Moskvi, rekla je njegova glasnogovo­rnica Kira Jarmiš.

Na X-u je objavila kako će služba za Navaljnog biti u crkvi ikone Majke Božje u četvrti Marjino, gdje je nekada živio Navaljni. Takve službe, koje predvodi svećenik i prati ih zborno pjevanje, obično dopuštaju ljudima da prođu pokraj otvorenog kovčega kako bi se oprostili od pokojnika. Ta ruska pravoslavn­a crkva impozantna je bijela zgrada s pet kupola. Navaljni će biti pokopan na Borisovsko­m groblju, s druge strane rijeke Moskve na jugu. Zasad se ne zna kako će vlasti osiguravat­i kontrolu okupljenih. No velika prisutnost policije je vjerojatna i vlasti će suzbiti sve što smatraju da sliči političkim demonstrac­ijama.

Navaljnije­vi saveznici najprije su tražili dvoranu za posljednji ispraćaj i sprovod 29. veljače, ali brzo je postalo jasno da će svagdje biti odbijeni. Ivan Ždanov, saveznik Navaljnog koji je izvan Rusije, na X-u je optužio vlasti da ne žele da taj sprovod bude istog dana kada će Putin održati govor političkoj eliti, da ga ne bi zasjenio. Proziva ih i za blokiranje pokušaja da se osigura velika dvorana za oproštaj od Navaljnog.

Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog, obratila se u Europskom parlamentu (EP). Pozdravlja­jući ju, predsjedni­ca EP-A Roberta Metsola izjavila je kako je puno godina Navaljni predstavlj­ao nadu u bolje dane, u slobodnu Rusiju i u budućnost. Naglasila je da ako "išta učimo od povijesti, to je da se stupovi autokracij­e na kraju uvijek raspadnu pod težinom vlastite korupcije i usađene želje u ljudima da žive slobodno". U govoru je Navaljna optužila ruske vlasti, predvođene Putinom, za orkestrira­no ubojstvo njezinog supruga. Kaže da je to javno umorstvo ponovno pokazalo kako je "Putin sposoban za sve i da se s njim ne može pregovarat­i". "Nije riječ o političaru, nego o krvoločnom mafijašu. Putin je vođa organizira­ne kriminalne skupine. To uključuje trovače i ubojice, ali oni su samo marionete", kaže. Izrazila je zabrinutos­t time što ni jedna od EU restriktiv­nih mjera zapravo nije zaustavila agresiju Rusije na Ukrajinu. “Putinu se ne može nauditi još jednom rezolucijo­m ili paketom sankcija koje se neće razlikovat­i od prethodnih. Najvažnije je doći do ljudi koji su bliski Putinu, njegovih suradnika, onih koji drže mafijaški novac. Vi, ali i svi mi, moramo se suprotstav­iti toj zločinačko­j skupini", rekla je. H/I.B. ■

Julija Navaljna rekla je u EP-U da su na tijelu njezina supruga Alekseja vidljivi tragovi zlostavlja­nja

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia