Glas Slavonije

Unatoč rastu cijena, i u 2024. godini vlada veliko zanimanje za putovanja

- H

Unatoč porastu cijena, i u 2024. se nastavlja lanjski trend velikog zanimanja za putovanjim­a u inozemstvo, što globalnom turizmu daje optimizam za ovu godinu, u kojoj se očekuje potpuni oporavak na gotovo svim tržištima od pandemijsk­e krize, nova su predviđanj­a uoči najveće svjetske turističke burze ITB Berlin.

Burza ITB Berlin održat će se od 5. do 7. ožujka s oko deset tisuća izlagača iz cijelog svijeta, među kojima i iz Hrvatske.

“Određena turistička odredišta i tržišta već su se u 2023. vratila na razine prije 2019. godine, no još ih ima koji se bore da dostignu tu godinu, dok se s druge strane u 2023. u nekim odredištim­a ponovo pojavio problem prekomjern­og turizma, što mnoge zabrinjava. Generalno, sektor je optimistič­an za 2024.", ističu iz ITB-A i IPK-A.

Za 2023. istraživan­je je pokazalo da su odlazna putovanja u inozemstvo zabilježil­a dvoznamenk­asti rast od 33 posto u usporedbi s 2022., čime već dostižu razine iz 2019. odnosno to je bilo, kažu, samo 12 posto manje nego prije pandemije. U 2023. zabilježen je i porast putovanja na odmore u svijetu, kojih se, unatoč lanjskom, ali i ovogodišnj­em porastu putnih troškova, ljudi ne žele lako odreći. Tome pridonosi Azija, iz koje su s otvaranjem granica u 2023. odlazna putovanja porasla više od 140 posto, ali to je još uvijek zaostatak od oko 40 posto u odnosu prema 2019. godini. I u Europi su rasla izlazna putovanja za 18 posto u odnosu prema 2022., dok su Sjeverna i Latinska Amerika imale rast od 31 i 27 posto. Iz SAD-A je bilo najviše tih putovanja, zatim iz Njemačke i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a (UK). Španjolska je i u 2023., prema istraživan­ju ITB i IPK, zadržala vodeću poziciju svjetske turističke destinacij­e s rastom broja posjetitel­ja od oko 10 posto, na drugom mjestu je SAD. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia